Nou, dat is dus niet waar!

Mara Riviera van MARA blu en TuttiBrutti Tassen neemt ons mee in de wondere wereld van de handgemaakte leren tassen. Hoe maak je nu zo’n leren tas en wat komt er allemaal bij kijken bij een leren tas maken?

Stappenplan leren tas maken

Het echte werk begint wel met leer snijden. Maar daarvoor en daarna zijn nog wel wat stappen te nemen. Het patroon van de tas maken bijvoorbeeld. Zelf vind ik patroontekenen hartstikke leuk. Het exacte ervan; het karton precies op de millimeter snijden, zorgen dat elke stiknaad aangegeven staat, de insnijdingen of gaatjes van de fournituren aangeven en dan maar hopen dat je je niet misrekent hebt. 

Daarna bekijk ik m’n leer eens goed op fouten en kijk naar de verschillende structuren in het leer. Op welk deel leg ik de klep? Het mooiste van de tas! En dan moet er ook nog goed rekening gehouden worden met een acceptabel verlies van materiaal. Het leer snijd ik dan met een mes wat goed scherp is, met gewichtjes op elk patroon om het niet te laten verschuiven.

Dan schalm ik de randen van het leer om ze dunner te maken. Dat dikke, stoere leer is prachtig, maar in een hoekje heb je zo 4 lagen die aan elkaar gestikt moeten worden en daar komt zelfs mijn professionele leermachine niet door heen! Een schalmmachine heeft een ronddraaiend mes wat een randje aan de onderkant van het leer wegsnijdt.

Sommige onderdelen van de tas in wording lijm ik nu met dubbelzijdig plakband op elkaar zodat ze onder de machine niet meer verschuiven. Het stikt een stuk fijner maar ook exacter wanneer je met 2 handen dat toch al soms stugge en dikke leer kan vasthouden. Eerst stik ik de kleinste onderdelen aan elkaar en dan de binnenkant, daarna de steeds grotere onderdelen tot het uiteindelijk een tas is!

Nog even afwerken met magneetslot, gesp voor het hengsel (die ik vast zet met studs) en nog wat extra studs… en klaar!

Kwaliteit van leren tassen en afwerking

Bruine Jagerstas met klep Grijze leren schoudertas Zwarte leren rugzak

 

Kwaliteit van de tas

Bij alle stappen van een tas maken is het belangrijk na te denken over de mogelijkheden die je hebt qua afwerking. Een tas met een klep is mooi, maar voer je die klep ook? Of beter lekker stoer; alleen een beleg van leer waar je het magneetslot onzichtbaar in verwerkt? Voor het oog, maar ook voor de kwaliteit maken juist die keuzes heel veel verschil.

Schalmen is bijvoorbeeld een precies klusje. Snijd je het leer te dun, dan gaat het snel stuk. En juist dat ruige leer is prachtig wanneer het met de volle dikte verwerkt is. Maar om de stiknaad mooi en regelmatig te krijgen moet je concessies doen…

Soorten leer

Bij tassen maken is het uitkiezen van het leer is elke keer weer een feest. Het meeste leer wat je inkoopt is door de looierij al op dikte gemaakt, geverfd en verder afgewerkt. De huid van een koe is ongeveer een centimeter dik. Afhankelijk van wat de looierij voor leer wil, wordt de huid in 2 of 3 lagen gesplit, gesneden dus. De bovenste laag noem je overleer of bovenleer en is van de beste kwaliteit. En daardoor ook het duurste. De bovenkant van het leer kan geschuurd zijn zoals bij suède of nubuck, geverfd met spuitverf of behandeld met een soort wax waardoor je de structuur van het leer nog helemaal ziet. Een soort beits voor leer eigenlijk.

 Bij TuttiBrutti gebruik ik dat voor bijvoorbeeld de Tornado schoudertas (zie hieronder). Op dit moment het mooiste leer wat ik ken. Het leer heeft een open structuur. Je ziet in het leer het leven van de koe terug; horzelsteken, beschadigingen, rimpels en zelfs het brandmerk. Je kunt aan de structuur herkennen van welk gedeelte van de koe het leer komt; de buik (slapper van structuur vaak), de oksel (sterk gerimpeld, grove structuur) en de rug (glad en stevig).

Het leer wordt op een dikte van ongeveer 1,1 tot 1,3 mm verwerkt, gekleurd en daarna met een soort wax bewerkt. Daardoor voelt het dik, stevig en vettig. De verkrijgbare kleuren zijn lichtgrijs, zand, oestergrijs, cognac, jeansblauw, donkerbruin, donkergrijs en zwart.

De laag eronder noem je splitleer. Wanneer er een derde laag is noem je die ondersplit.

Diverse leren tassen - MARA blu en TuttiBrutti

 

 

Leren schoudertas Stoere leren schoudertas Wit leren schoudertas Leren schoudertas met studs

 

Workshops tassen maken en vakcursus

Wil je zelf tassen maken van leer? Tijdens een workshop maak je kennis met alle stappen van het stappenplan voor zelfgemaakte leren tassen. Alleen het patroontekenen heb ik dan al voor je gedaan, dus de snijpatronen van de tas krijg je aangereikt. Het leer kiezen (uit een wand met allemaal leer van 8 meter breed!) en snijden is superleuk om met je mede-workshop-genoten te doen! Het stikwerk mag je zelf doen op één van de 6 machines, maar wij willen het ook graag voor je verzorgen. Afwerken met fournituren, studs en hengsel doe je weer zelf.

Binnen 3 uur met een A4-documenten-tas, clutch of tasje naar huis! We beginnen weer in september. Ook met de vakcursussen.

Workshop leren tassen maken

Deze workshops ‘leren tas maken’ worden er aangeboden:

Kennismakingsworkshop Leerbewerking
Basiscursus Leerbewerking
Vervolgcursus Leerbewerking
Mini Workshop ‘Leren Clutch’
Luxe workshop Leerbewerken

 

Deze blog is geschreven door Mara Riviera van MARA blu en TuttiBrutti Tassen