“Het ontwerpproces is eigenlijk een vertaalslag maken van mooie dingen die je om je heen ziet, naar een concreet product. Een product dat past in je interieur en waar je blij van wordt.”Deze week een interview met Karin van Fair Fabrics  

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Mijn naam is Karin Reinders ik ben sinds 2011 de trotse eigenaar van Fair Fabrics. Ik ben getrouwd en moeder van een zoon van 7 en dochter van 5. Samen met mijn man en inmiddels ook met onze kinderen erbij reizen we – in delen – de wereld over. We hebben al heel wat bijzondere en speciale bestemmingen gehad, maar de verlanglijst wordt alsmaar langer.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Als je reist maak je veel mee. Je beleeft andere culturen, ontmoet mooie mensen en ziet prachtige landen. En van elke reis neem je weer iets mee dat vanaf dan bij jezelf hoort. Iedereen slaat weer iets anders op in zijn geheugen en dat maakt het zo speciaal en persoonlijk. Wat ik opmerkte tijdens en na de verschillende reizen is mijn eigen waardering voor de kennis van het ambacht. Soms vergeet je dat het nog bestaat, maar de expertise en kunde die aanwezig is in verschillende uithoeken van de wereld is werkelijk onvoorstelbaar. En dat wil ik graag met anderen delen.

De naam Fair Fabrics is bedacht door een goede vriend. Ik was al een tijd aan het stoeien om iets te bedenken dat de lading goed zou dekken. En terwijl ik alles opsomde wat ik belangrijk vond had hij het al snel bedacht.

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Ik werk fulltime aan het bedrijf, maar probeer ook zeker om een goede balans te vinden tussen werk en prive. Juist als je voor jezelf werkt is de verleiding groot om ook veel ’s avonds en in het weekend te doen. Als ik echt even op adem wil komen dan trek ik me terug in ons strandhuisje. Daar is een slecht netwerk en dat is soms best fijn!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

 De inspiratie haal ik veel uit onze reizen, maar juist ook van dichtbij huis. Interieurbladen, social media zoals Instagram en Pinterest en musea volg ik ook regelmatig. Maar ik laat mij vooral ook beinvloeden door wat de makers zelf al eerder hebben gemaakt. Zij hebben immers de expertise en weten precies wat wel en niet mogelijk is. Ik draag dan ideeen aan die we vervolgens samen tot een nieuw product ontwikkelen. Als mensen iets mooi vinden uit de collectie is dat niet alleen een prettig compliment voor Fair Fabrics, maar juist ook een blijk van waardering voor het ambacht van de makers.

                    Kussen € 49,95                                Tapijt € 69,00                              Mand € 14,95


Wat betekent ontwerpen voor jou?  

Het ontwerpproces is eigenlijk een vertaalslag maken van mooie dingen die je om je heen ziet, naar een concreet product. Een product dat past in je interieur en waar je blij van wordt. En het liefst ook een beetje hebberig ;-)

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Meestal loop ik een tijd rond met verschillende ideeen die steeds weer terug komen. De sterke blijven, de zwakkere vallen af. Totdat er ineens de behoefte is om het te concretiseren. Dan kan het ook plots een kant en klaar ontwerp zijn. Weken van broeden staat dan ineens in een kwartier op papier. En dat is zo leuk!

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Momenteel werk ik samen met een aantal wevers in Sri Lanka aan een nieuw stukje collectie. Ik krijg heel binnenkort verschillende samples opgestuurd en over een paar maanden ga ik ze ontmoeten, heel spannend!

Haal je inspiratie voor je ontwerpen uit je woonplaats? En zijn er marktjes of routes te vinden waar je aan mee doet?

Sinds een paar maanden heb ik een eigen studio in het centrum van Rotterdam. Heel leuk, want naast dat ik hier een fijne werkplek heb is ook mijn gehele collectie hier voorradig. Klanten kunnen hier vrijblijvend langskomen (wel even aankondigen van tevoren) en producten zien, voelen en kopen.

Fair Fabrics is opgenomen in de Eerlijk Winkelen route, een netwerk van meer dan 40 steden en met meer dan 1000 winkels en eetgelegenheden die biologische en eerlijke producten verkopen. Rotterdam heeft haar eigen route en er is ook een landelijke App zodat je tijdens het shoppen vanzelf langs de leuke adressen wordt gegidst.

 


Interview door Fleur van der Sanden

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?