Ilona Hens heeft jarenlange ervaring in het vak. Zij weet het warme en het natuurlijke van hout te combineren met het koele en de soms wat harde uitstraling van edelmetaal. Ze is al enige tijd geleden afgestudeerd als horlogemaker en goudsmid. De technische kennis en nauwkeurigheid van horlogemaker, samen met de creativiteit als goudsmid, blijkt een perfecte combinatie te zijn voor de sieraden die ze nu ontwerpt en vervaardigd. Het is fantastisch om te zien hoe je het warme en organische van hout in combinatie met edelmetaal kunt verwerken tot een elegant en/of stoer sieraad.

Deze week in de Maker Achter Het Product een interview met Ilona van Wood-you.

Ilona Hens tijdens workshop

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf..

Ik ben Ilona Hens. Horlogemaker en edelsmid van beroep. Ik ben in dienst bij Seiko Nederland als horloge maker en daarnaast eigenaar/ontwerper/edelsmid van het merk Wood-you. Dit zijn sieraden gemaakt van edelmetaal in combinatie met hout.

 

Wood-you hold Wood-you pearl oorbellen Wood-you Pearl armband

Armband Hold € 359,-                       Oorbellen Pearl € 255,-                        Armband Pearl € 335,- 

 

Wanneer ben je gestart met ontwerpen en waar komt de naam vandaan?

Een exacte datum kan ik hiervoor niet geven... Het is als hobby begonnen. Na heel veel experimenteren en testen, vond ik het pas goed genoeg om het op de markt te brengen. Officieel bestaat Wood-you sinds 10-11-2010, maar toen was het vooral hobbymatig. Dit najaar ga ik met Wood-you naar juweliers, met een nieuwe bijzondere collectie.

De naam Wood-you spreekt voor zich lijkt mij. Je kunt er alle kanten mee op. Bijvoorbeeld Wood-you wear it! Wood-you marry me?!

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Naast ontwerpen, vervaardigen en het op de markt brengen van Wood-you, repareer ik horloges. Ook geef ik workshops edelsmeden. Op een avondje van drie uur vervaardigen we van echt zilver een ring, een hanger of een munt voor je munthanger. Daarin leg ik stap voor stap uit hoe het moet en begeleid ik de deelnemers. Zodat zij aan het eind van de avond naar huis gaan met een zelfgemaakt, mooi sieraad.

SolderenPolijstenZagen van een stuk zilver

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Overal. Op de gekste plekken. Van andere sieraden. In een droom. Een verhaal. Een emotie. Het komt vaak opeens.

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Mijn creativiteit kwijt kunnen. Het experimenteren met vormen in combinatie met hout. Een uitdaging dus!

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Ik begin met een ontwerp in mijn hoofd. Soms teken ik het uit, soms ga ik gewoon creëren. Dan komen de foutjes naar boven. Ik maak het dan vaak nog twee keer tot het perfect is voor de verkoop.

Basic WoodOorbellen

Basic-wood met bamboe € 359,00                                Oorbellen Wood-through  € 399,00

Waar ben je momenteel mee bezig?

Een nieuw project waar ik mee bezig ben, is een collectie die straks uitsluitend bij de juwelier te verkrijgen is. Een Royal-collectie met sieraden van edelmetaal in combinatie met een hele bijzondere houtsoort,  Koninklijk hout. Dit eikenhout komt uit de tuin van paleis het Loo. Ik heb hiervoor ook een brief van het koningshuis die de echtheid bevestigd. Sinds de aanleg van de tuin is deze boom geplant. Hij heeft alle geheimen van het koningshuis gehoord. Elk prinsje en prinsesje is langs de boom geweest. Deze boom "weet" dingen die wij nooit te weten zullen komen. Hoe bijzonder is dat! Deze sieraden zijn te krijgen in het goud en met diamant. Maar ook in het zilver zullen er stukken zijn.

Verder komt de mammoet collectie er ook aan. Deze is gemaakt met kaurihout en moereik hout. Moereik komt uit Drenthe en is een paar duizend jaar oud. Dit bijna zwarte hout heeft heel wat meegemaakt als boom zijnde. En nu zal het voortleven in een sieraad van Wood-you. Dit geld ook voor kaurihout, wat uit Nieuw-Zeeland komt. Dit hout is met zijn mooie houtnerf en walnoothoutachtige stuctuur niet alleen schitterend, maar ook ongeveer 30.000 tot 50.000 jaar oud. Deze gigantische grote bomen zijn goed beschermd. De bomen boven de grond, levend of dood, mogen niet worden verhandeld. Alleen de grote stronken die worden opgegraven zijn voor de handel te gebruiken. Hoe bijzonder is dat om daar een sieraad van te mogen dragen!!


Interview door Kirsten van Beuzekom

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?

 

 

 

Blog door Kirsten van Beuzekom