Windstilte is een illustratie & design studio met speciale aandacht voor prints en patronen op textiel. Opgericht in 2013 door Femke Veltkamp. Met aandacht voor natuur en mens gemaakte producten in kleine oplage. ‘Nederlands Fabrikaat’

  * Met de hand gezeefdrukt met milieuvriendelijke inkten
  * 100% Linnen is gemaakt van flax, een gewas dat van nature woekert en niet besproeid of behandeld hoeft te worden     met pesticiden.
  * Genaaid in een sociale werkplaats waar vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt een vak leren.
  * Niet heen en weer verscheept tussen verre landen en daardoor een zeer lage transportemissie

Wie ben je? Vertel wat over jezelf..

Windstilte is een ontwerpstudio met speciale aandacht voor prints en patronen op textiel, opgericht door Femke Veltkamp; dat ben ik! Ik heb een professionele achtergrond als grafisch ontwerper en de liefde voor textiel en tekenen is met de paplepel ingegoten. De wens om deze drie elementen professioneel te combineren creeërde windstilte. Inspiratie haal ik uit de schoonheid van de natuur, folklore, retro prints en mijn kleurenwaaiers en stalenboeken. Het eigen karakter van mijn ontwerpen wordt gevormd door mijn handgetekende illustraties, gecombineerd  met kleurrijke accenten en mooie stoffen. 

Natuurlijk zoek ik zo veel mogelijk milieuvriendlijke oplossingen voor het maken van mijn ontwerpen. Daar ben ik trots op! Ik werk bijvoorbeeld graag met linnen; een gewas dat van nature woekert en niet besproeid hoeft te worden met water of pesticiden. Veel producten zijn gezeefdrukt met milieuvriendelijke inkten en genaaid in een sociale werkplaats waar vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt een vak leren. De transportemissie wordt tot het minimale beperkt omdat alles dichtbij gemaakt is.


Wanneer ben je gestart met ontwerpen?

Ik ben in 2011 weer begonnen met tekenen na een cariere achter de computer als grafisch ontwerper. Van het één kwam het ander, ik had zin om te zeefdrukken dus al snel drukte ik mijn illustraties op stof en die belanden weer onder de naaimachine. Ik ben ongeveer 1,5 jaar geleden gestart als zelfstandige.

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Ik geef workshops textielbedrukken! De liefde voor zelf maken deel ik graag met anderen; van een paar onderdelen of ingredienten iets lekkers, moois of bruikbaars maken; magisch! Tijdens de workshop leer ik je hoe je met gemak en plezier grafische patronen op textiel drukt. We werken met eenvoudige middelen, die je thuis ook makkelijk kunt toepassen. Iedereen naar huis zien gaan met een grote glimlach, een zelf bedrukt kussen, de kennis van de techniek én het zelfvertrouwen om zelf te gaan drukken geeft mij zo veel voldoening!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Deze vraag is al beantwoord bij vraag 1 en 6!

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Vrijheid en geluk! Ik word zo blij van een streep die langzaam een tekening wordt, ontwikkelt tot een ontwerp en daarna gedrukt op stof in mijn handen te houden! 

Theedoek vis € 18,90                       Tafelloper Parkiet € 39,90                    Kussenhoes Parkiet € 39,90


Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Oh er is niet 1 proces, dat maakt het ook leuk. Soms ontstaat er een heel ontwerp uit een klein schetsje die ik gemaakt heb op vakantie. Zo makkelijk. En er zijn momenten dat ik er voor ga zitten een plan maak en dat het veel meer tijd en focus kost. Ik probeer het zo veel mogelijk los te laten, als ik me vrij voel dan maak ik de mooiste dingen. Ik moet eens in de zoveel tijd buiten de deur werken. Vooral als ik wil tekenen is het soms moeilijk om de concentratie te vinden, dan ga ik met mijn tekenboekje en lievelingspennen op de fiets naar het bos, na een wandeling ga ik dan een kop koffie drinken en tekeningetjes maken zodat ik op mijn studio of thuis weer lekker verder kan. Buiten is er rust en dus ruimte voor inspiratie, ik ben weer blij met de lente in aantocht!


Waar ben je momenteel mee bezig?

Heel veel, als zelfstandig ontwerper ben ik de marketingafdeling, de verkoopafdeling, de officemanager, de ontwerper enzovoort. Ik heb het dus altijd druk! Ik heb net een aantal nieuwe ontwerpen gelanceerd, een prachtige poef (ben ik zelf heel erg blij mee) met vogels, een schaap en de vis heeft er een grote broer bij. Daarnaast heb ik een aantal tekeningen uitgezocht die ik heel erg mooi vind, die zijn nu als print te koop. Ik ben begonnen met het volgen van een illustratie bootcamp waar ik veel nieuw werk ga maken en ik ga voor de winter weer een aantal nieuwe producten maken, maar die zijn zelfs voor mij nog geheim.

 

Interview door Sudoba Seraj

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?