Na een start in binnenhuisarchitectuur aan de academie in Den Haag, heeft Paul via een opleiding tot meubelmaker in Rotterdam en uiteindelijk de studie Product ontwerp aan de Kunstacademie in Utrecht zijn uitdaging gevonden in het ontwerpen van baby- en kindermeubilair. Stoere ledikanten, commode en kasten. Deze producten zijn te koop via het label Ukkepuk Meubels!

Deze week een interview met Paul Nederend, van Ukkepuk Meubels.

Portret Paul Nederend - Ukkepuk

 

 

 

 

“Ontwerpen stopt nooit. Ik blijf altijd bezig en de inspiratie blijft ook komen. Ontwerpen en nadenken over vormen past bij mij. Overal waar ik ben kijk ik hoe iets is gemaakt of eruit ziet.”

 

 

 

 

 

 


Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Paul Nederend, enthousiasteling en hardwerkende ontwerper. Na een start in binnenhuisarchitectuur aan de academie in Den Haag, via een opleiding tot meubelmaker in Rotterdam en uiteindelijk de studie Product ontwerp aan de Kunstacademie in Utrecht de uitdaging gevonden in het ontwerpen van baby- en kindermeubilair. Bijvoorbeeld een stoer ledikant wit of mint met commode en kasten. Deze producten zijn te koop via het label Ukkepuk meubels. Door deze keuze de passie gevonden in trendvolle en kwalitatief goede producten voor baby en kind, die je niet op elke hoek van de straat kunt vinden.


Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Wanneer start je met ontwerpen? In mijn kindertijd ben ik al bezig geweest met het ontwerpen. Ik heb het geluk gehad op te groeien in een omgeving waar een werkplaats en tuin beschikbaar was, waardoor ik hutten kon bouwen of meubeltjes kon opknappen. Dat deed ik altijd heel bedachtzaam, maakte er vaak een tekening van of dacht het goed uit in mijn hoofd. Het heeft er eigenlijk altijd al ingezeten. Een logisch vervolg was een technische en creatieve opleiding te gaan volgen. Dat heb ik gedaan en nu heb ik mijn eigen label! Erg gaaf :-) Ukkepuk meubels dekt eigenlijk de collectie af, meubels voor je kleintje. Ukkepuk wordt vaak gebruikt als koosnaam voor een jong kind. Een vanzelfsprekendheid voor mij om deze naam te verbinden aan het label.

Stoer ledikant wit - Paul Nederend aan het werk


Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Naast het ontwerpen en runnen van het label, ontwerp ik ook keukens, balies, kantoren, woningen en meer. Dit doe ik voor interieurbouwers en daar komt ook een stuk werkvoorbereiding bij kijken. Ik vind het leuk om te fotograferen en het leukste is toch wel om mijn zoontje te zien opgroeien!


Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Zoals eerder gezegd heb ik me toegelegd op allerlei producten voor baby en kinderen. Ik volg veel blogs, kijk veel op Instagram. Er zijn zoveel mooie merken, veel ambachtelijke en kleine bedrijfjes die producten van hoge kwaliteit neerzetten, vaak handgemaakt. Maar ook de grotere ketens proberen zich steeds meer te onderscheiden, waardoor er heel veel keuze is en je niet voor een standaard item hoeft te kiezen. Door mij te omringen met deze producten, kom ik vanzelf tot ideeën, die ik uitwerk tot een meubel.

Stoer commode wit met stoer ledikant wit en ledikant mint -Ukkepuk


Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ontwerpen stopt nooit. Ik blijf altijd bezig en de inspiratie blijft ook komen. Ontwerpen en nadenken over vormen past bij mij. Overal waar ik ben kijk ik hoe iets is gemaakt of eruit ziet. Als ik het belangrijk genoeg vind, maak ik er een foto van. Ook vind ik het juist belangrijk om het helemaal los te laten af en toe, me volledig te focussen op wat anders. En dat gaat gemakkelijk, met mijn zoontje, vriendin en vrienden, dan kan ik het even helemaal loslaten om er daarna weer met een frisse blik naar te kunnen kijken.


Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Ik denk dat ik hierboven al heb kunnen omschrijven hoe het werkt om tot een vorm te komen. Na de vorm, welke al vanaf het begin is gekoppeld aan functie (het product/meubel), komt de technische uitwerking. Doordat ik ook veel praktijkervaring heb opgedaan, zijn veel keuzes voor mij vanzelfsprekend, als ik bijvoorbeeld denk aan fabricage en montage.

Stoer ledikant wit en mint en stoer commode mint - Ukkepuk 

Stoer Ledikant wit € 695,-   Stoere Commode Mint € 695,-  Linnenkast € 1.120,-   Stoer Ledikant mint € 430,-


Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Ja! Ik ben momenteel bezig met een heel leuk nieuw bed! Wanneer je kleintje zelf in en uit bed mag en de volgende stap kan zetten, komt het juniorbed. In de collectie zit al een juniorbed met een lengte van 200 cm, maar voor ouders die nog niet meteen denken aan zo’n groot bed, heb ik een stoer peuterbed ontworpen. Meer kan ik er nog niet over vertellen, maar de prototypes worden op dit moment gemaakt!

 

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?