Deze week een interview met Tim Vinke, de maker achter Tim Vinke -Product & Interior Design. Hierin vertelt hij niet alleen wie hij is, maar ook waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en wat de toekomst plannen zijn. Hij studeerde interieurarchitectuur. Direct na zijn afstuderen in 2009 is hij begonnen met zijn eigen designstudio. De producten zijn dan ook allemaal in zijn eigen studio bedacht, daardoor heeft hij een kleine voorraad in opslag van de producten, ieder besteld product wordt met de hand gemaakt. Dit maakt de producten uniek en ambachtelijk. Ze worden gekenmerkt door hun eenvoud. Tim maakt voornamelijk gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, leer en beton.

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Ik ben Tim Vinke, woonachtend in Groningen en ben de ontwerper en de maker achter producten zoals de Pi-stool en de BigFoot lamp. Geinspireerd op het wiskundige pi-teken. De Pi-stool 2 heeft een extra ruimte om tijdschriften e.d in op te bergen. Het kan dan ook gebruikt worden als nachtkastje, bijzettafel of gewoon als kruk

    Pi-stool € 125,00         Pi-stool #2   € 175,00                          BigFoot lamp € 145,00


Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Ik ben in 2009 gestart met mijn eigen bedrijf.  Na het afstuderen aan de academie was voor mij de keuze snel gemaakt. Na mijn inspirerende stage bij Ineke Hans wist ik, dat ik dat ook wilde. Een eigen bedrijf opstarten, waarin ik alles in eigen hand heb. Een daadwerkelijk product maken vanuit een klein schetsje op papier. Het gehele proces bewust van het begin tot eind meemaken.


Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Mijn week bestaat op het moment voornamelijk uit ontwerpen/beurzen en produceren. Doordat alle producten handgemaakt worden, neemt dat veel tijd in beslag in de werkplaats. Naast een eigen collectie producten, ontwerp ik ook interieurs/ interieurobjecten in opdracht voor bedrijven.


Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik voornamelijk uit de alledaagse dingen. Soms uit kleine frustraties, dan denk ik 'daar moet toch een betere oplossing voor komen'. Verder bezoek ik regelmatig beurzen in binnen- en buitenland, wat ook zeer inspirerend is.

 


Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ik vind het heerlijk om de hele dag met mijn handen bezig te zijn. Je kunt mij niet gelukkiger maken dan mij in mijn eigen werkplaats aan het werk te zetten.


Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Die kun je omschrijven als "Design zonder poespas". Mijn ontwerpen kenmerken zich door simpele vormen en de eenvoud van het design. De laatste serie producten zijn allemaal in eigen studio bedacht en worden daar ook gemaakt. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, leer en beton. Ik vind het heerlijk om het gehele proces in eigen handen te houden, van idee tot prototype tot aan het zelf kunnen produceren van producten. Ik vind de afwisseling hierin erg fijn. Een ontwerp ontstaat bij mij eigenlijk gaandeweg. Ik kan niet weken in mijn schetsboek blijven hangen. Op een gegeven moment duik ik de werkplaats in en begin ik met het experimenteren.


Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Mijn nieuwste ontwerp is eigenlijk nog het lampje BigFoot. Ik wil deze op korte termijn graag uitbreiden met enkele extra kleuren voor het lampenkapje. Verder ben ik alwel in mijn werkplaats aan het experimenteren met een nieuw product.
Dit zal in de lijn liggen van het lampje BigFoot.

 

Interview door Sudoba Seraj

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?