"Ruim 25 jaar maken wij samen sieraden en objecten. Van de meeste ontwerpen wordt maar één exemplaar gemaakt. Elk sieraad is naar eigen ontwerp en wordt door ons met liefde en vakmanschap met de hand gemaakt. Wij gebruiken verschillende materialen, zoals zilver, goud, plexiglas, diverse houtsoorten en (half) edelstenen.
Een specialiteit van ons atelier is het werken met hout. Wij hebben hier een speciale methode voor ontwikkeld, die niet alleen beeldschoon is maar ook duurzaam. Met andere woorden: het hout zit vereeuwigd in het sieraad. Wij maken bijvoorbeeld trouwringen ingelegd met een dun streepje hout in het goud of zilver".

Deze week een interview met Jan en Marion van The Jewelry Story.  

 

Wie zijn jullie? Vertel wat over jezelf.

Wij zijn Jan Kerkstra en Marion Pannekoek. Zowel in het leven als zakelijk zijn wij al heel lang partners. Beiden zijn wij sieraad ontwerpers en edelsmeden. Ons atelier The Jewelry Story is gevestigd in het Friese dorpje Wijnjewoude.

Wanneer zijn jullie gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Lang geleden tijdens een 1 jarige reis door de US, bezochten Jan en ik een indianenreservaat. De meeste van deze indianen oefenden het beroep uit van edelsmid. Wat ons beiden meteen aansprak was behalve de creatieve kant ook het technische aspect van dit vak. Terug in Nederland hebben wij allebei de opleiding gevolgd tot edelsmid. Nu ontwerpen en maken we al meer dan 25 jaar sieraden en objecten. Elk sieraad is naar eigen ontwerp en wordt door ons op ambachtelijke wijze in eigen atelier gemaakt. De meeste ontwerpen zijn uniek; er wordt maar één exemplaar van gemaakt.

Wat doen jullie nog meer naast ontwerpen?

Sieraden ontwerpen en maken is ons vak. Beiden zijn wij fulltime aan het werk in ons atelier.  

Vrije tijd voor ons betekent lange wandelingen maken met de 2 honden, maar we houden ook van steden, van architectuur en van galerie en museum bezoek.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Soms ontstaat inspiratie gewoon op een luie zondagmorgen. Het proces van inspiratie kun je niet aan of uitzetten. Bij ons is inspiratie min of meer geïntegreerd in ons leven, het is een “way of life” je bent er bewust of onbewust altijd mee bezig. Wij houden van architectuur, mode, texturen in stoffen en de vloeiende beweging in dans en ballet. Daardoor word je beïnvloed en geïnspireerd.

      Grote gouden ring €695,00      Calatrava Cross manchetknopen €225,00       Grote houten broche €195,00

 

Wat betekent ontwerpen voor jullie?

Het is mooi om een idee wat in je hoofd ontstaat, stap voor stap vorm te geven en uiteindelijk tot werkelijkheid brengt met je handen.

Hoe omschrijf je jullie creatieve proces?

Er ontstaat een idee in je hoofd wat steeds meer vorm krijgt. Bij het wakker worden ben je er als eerste mee bezig. Dan komt er een moment van tekenen of een prototype maken. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende materialen en technieken. Vervolgens wordt het uiteindelijke sieraad gemaakt, vaak voorafgegaan door een interne discussie.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

We zijn bezig om een nieuwe serie halssieraden te ontwerpen. De basis wordt hout in diverse houten kettingen. Het wordt een combinatie van strakke en organische vormen. We zijn met het ontwerp nog helemaal in de beginfase. Technisch moet een ontwerp ook mogelijk zijn. Verder zijn we bezig om onze agenda in te vullen voor het nieuw jaar. We zullen een keuze moeten maken uit de uitnodigingen voor beurzen en galeries.

 

 

 

 

Interview door Nadine van Osch

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?