“Ontwerpen betekent voor mij het hele proces van iets bedenken tot aan het moment dat je produkt in gebruik genomen wordt. Dat vind ik zo wonderbaarlijk!”

 

Deze week een interview met Saskia van Stipjes & Stokjes


Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Ik ben Saskia Heijmans, geboren en opgegroeid in Rotterdam en in 1994 heb ik mijn BA gehaald aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunst in Den Haag.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

In de zomer van 2013 ben ik samen met mijn vriendin Renske Smeding begonnen om onze gezamenlijke hobby, kleding maken voor onze dochters, uit te breiden. We hebben een aantal basispatronen gemaakt waarop we ieder onze eigen variaties maken. We houden allebei erg van vrolijke kleurrijke retromotieven, en van stippen. Daar is dan ook de helft van de naam van ons collectief op gebaseerd. De andere helft, Stokjes, komt van de haaksteek, een passie van Renske. Op Markita vindt je vooralsnog alleen mijn ontwerpen.

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Naast het ontwerpen illustreer ik en ik studeer ik aan de Schumann Akademie om mijn bevoegdheid als zangdocent te behalen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik uit de eenvoudige en stevige vormen en kleurvlakken uit de zestiger en zeventiger jaren, en uit scandinavische ontwerpen.

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ontwerpen betekent voor mij het hele proces van iets bedenken tot aan het moment dat je produkt in gebruik genomen wordt. Dat vind ik zo wonderbaarlijk! Het geeft een grote voldoening wanneer je iets gemaakt hebt wat anderen mooi vinden en met plezier gebruiken.

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?
Het materiaal is voor mij vaak het uitgangspunt van een idee. Dat kan een dessin zijn, maar ook de structuur van een stof. Daar verzin ik dan een kleurcombinatie bij en variaties op een model, zoals zakjes, biesjes, een kraagje, vlakverdeling of apicaties. Het is heel leuk hoe je met kleine aanpassingen hetzelfde model een totaal andere stijl kunt geven.

 

               Babyjurkje €24,50                             Kruippakje €29,50                           Longsleeve €27,50

 

Wat betekent je woonplaats voor jou en voor je ontwerpen? Zijn hier nog leuke marktjes / tours / routes te vinden waar jij aan mee doet?

In en om Delft ontstaan veel creatieve samenwerkingsinitiatieven, zoals bijvoorbeeld Creatief Delft van Atelier Indrukwekkend. Een plek waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en brainstormen over gezamenlijke projecten, pop-up initiatieven en markten. Ik koop veel van mijn stoffen in bij Bora, een stoffenontwerpster uit Den Hoorn. Haar ontwerpen passen heel goed bij onze stijl en het is leuk om zaken te doen met andere kleine creatieve ondernemers uit de buurt. We zijn regelmatig te vinden op de Original Market, de Zelfgemaakte Markt en de Swanmarket. .

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

We willen meer jongens- en babykleding maken en ik wil zelf stoffen gaan ontwerpen voor mijn collectie.

 


Interview door Milou Dunk

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?