Sproet & Sprout werkt met hippe, eigenwijze prints in zwart en wit. Geen zoetige randjes! De producten zijn gemaakt met een knipoog nar volwassenen en een boodschap vol humor. Als jouw mini-me de kleding draagt van Sproet & Sprout word je meteen vrolijk. 


Deze week een interview met  Coby van Sproet & Sprout

 

 

 

"Ontwerpen betekent voor mij een uitlaatklep voor alle creativiteit die in mijn hoofd zit. Ik moet bezig blijven en heb constant nieuwe ideeen. Een aantal zijn er al uitgevoerd maar heel veel ideeen zitten nog in mijn hoofd. Helaas vind ik niet altijd de tijd om ze uit te voeren."

 

 

 


Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Ik ben Coby, het creatieve brein en oprichtster van het stoere babykleding merk ‘Sproet & Sprout’. Samen met mijn vriend, franse bull Jaap en poes Sofie woon ik sinds een paar jaar in Rotterdam. Alhoewel ik uit het zachtaardige Brabant kom kan ik mijn weg uitstekend vinden in het harde Rotterdam. De ‘Niet lullen maar poetsen’ mentaliteit heerst hier nog steeds en samen met de enorme creatieve explosie die hier plaats vindt voel ik mij hier helemaal thuis. 

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Na de Havo ben ik mijn studie gestart aan de ‘Design Academy Eindhoven’. Een harde leerschool voor een 17-jarig meisje. Je leert vallen en weer opstaan en jezelf steeds weer uit te dagen om nog verder te kijken. Na de opleiding wilde ik eerst de wereld ontdekken en ben ik een half jaar door Australie en Nieuw Zeeland getrokken. Het was een fantastische tijd!
Zodra ik terug kwam moest het echte leven gaan beginnen en vond ik al snel een baan bij

JC Rags. Ik ben begonnen met het ontwerpen van herenkleding. Na een paar jaar ben ik vervolgens overgestapt naar het ontwerpen van dameskleding voor zowel winkelketen ‘Men at Work’ als denimbrand ‘Garcia Jeans’. In deze jaren heb ik ongelofelijk veel geleerd maar een eigen bedrijf starten bleef knagen.
In 2013 ben ik rustig aan begonnen met mijn ideeen om te zetten in een concreet product; de weckpot gevuld met een witte romper. Dit bleek een schot in de roos want veel mensen waren opzoek naar een leuk en origineel kraamcadeau. Mijn rompertjes waren anders dan anderen. Ik koos special voor geen zoete kleurtjes en geen kantjes en randjes. Maar stoer zwart/wit en met grappige teksten en illustraties die de ouders laten lachen. Het bedrijf groeide hard en in 2014 besloot ik mijn baan op te zeggen en volledig te richten op Sproet & Sprout. Een goed besluit blijkt nu een half jaar later, inmiddels liggen mijn producten bij winkels in zowel binnen- als buitenland en blijft de vraag maar groeien.

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Het bedrijf run ik alleen, dus alle afdelingen komen op mijn bord. Zowel marketing, sales en administratie, maar ook inkoop en productie. Daarvoor moet ik de productielanden bezoeken, iets wat ik voorheen nog niet had gedaan. Omdat mijn werk zo divers is leer ik elke dag nieuwe dingen. Inmiddels is mijn vriend ook ingestapt in het bedrijf, hij neemt vooral de sales kant op zich. Het is belangrijk om een goed contact te houden met je retailers, maar ik had te veel andere dingen te doen. Aankomende Juli staan we op vakbeurs ‘Playtime’ in Parijs. Ik ben heel benieuwd wat de rest van Europa van Sproet & Sprout vindt.

Vrije tijd houden we dus niet zoveel over. Maar de tijd die we hebben spreken we met vrienden af, gaan we lekker eten of een terrasje pakken. Eind augustus gaan we trouwen, dus we hebben nog een heel project erbij gekregen! Ik wil onze bruiloft zo creatief mogelijk invullen dus in de voorbereiding zitten heel wat uurtjes.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik uit alles. Voor de thema’s en prints kijk ik goed rond wat er om ons heen gebeurd. Wat houdt de mensen bezig, wat zijn de trends? Ik haal inspiratie uit foto’s en kunst, maar ook architectuur en interieur. Maar ik probeer ook zoveel mogelijk vrij te tekenen en te zien wat er dan ontstaat.

                Romper € 21,95                        Sweatpants Black € 39,95                    T-shirt Cactus € 23,95

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ontwerpen betekent voor mij een uitlaatklep voor alle creativiteit die in mijn hoofd zit. Ik moet bezig blijven en heb constant nieuwe ideeen. Een aantal zijn er al uitgevoerd maar heel veel ideeen zitten nog in mijn hoofd. Helaas vind ik niet altijd de tijd om ze uit te voeren.

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Mijn proces begint met een goeie kop koffie en het bladeren door tijdschriften, vervolgens struinen door winkels en ontstaan er snelle schetsen op papier. Al snel vind ik een richting die ik op wil gaan en koppel ik deze aan een thema. Van daaruit ga ik kleuren en stoffen bij elkaar leggen net zolang tot er een goed geheel ontstaat. Tegelijkertijd begin ik lekker met tekenen, verven en krijten. Ik gebruik verschillende technieken voor mijn artworks, maar ze zijn altijd met de hand gemaakt. Dat is ook het handschrift van Sproet & Sprout. Een lijn hoeft niet perfect recht te zijn maar moet juist lekker losjes gezet worden. Juist de imperfectie geeft de artworks van Sproet & Sprout leven.

Wat betekent je woonplaats voor jou en voor je ontwerpen? En zijn hier nog leuke marktjes / tours / routes te vinden waar jij aan mee doet?

Zoals ik al eerder omschreef voel ik mij helemaal thuis in mijn nieuwe woonplaats Rotterdam. De stad is ontzettend aan het veranderen de afgelopen jaren. Er is hier heel veel mogelijk en de gemeente geeft veel geld uit aan creatieve processen. De ene na de andere pop up opent zijn deuren, grote iconische gebouwen poppen uit de grond en er zijn vele musea te bezoeken. Rotterdam is geen historische stad maar benut juist heel goed zijn industriele en architectonische kracht. Een aantal maanden geleden is natuurlijk nog de markthal geopend, in welke andere stad hebben ze zo’n gebouw met een inmense bloemen plafond en bundeling van allerlei keukens en producten? Op katendrecht komt ook steeds meer reuring. Creatieve lunchtentjes, barretjes en restaurants openen daar hun deuren en in de fenixloodsen hebben ze sinds een aantal maanden de fenixfoodsloods gevestigd. Allemaal hippe foodtrucks waar je heerlijke gerechtjes kunt scoren. Leuke straten met bijzondere winkels zitten in de Swaanhals, Van Oldenbarneveltstraat en pannenkoekstraat. Borrelen doe je bij Bokaal op de nieuwemarkt (pannenkoekstraat) of op de bekende Witte de Widthstraat. Nu dat de zomer weer voor de deur staat wordt ook weer elke maand de ‘Swanmarket’ georganiseerd. Op het museumplein verzamelen zich allerlei webshops en winkels met hippe spullen voor binnen en buiten. 

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe project

De zomer moet nog beginnen maar wij zijn alweer met de winter collectie bezig. Deze wordt weer net zo speels en een tikkeltje brutaal als de zomer collectie. Nieuwe items en stoffen gaan weer toegevoegd worden en uiteraard weer heel veel leuke hand getekende printjes.

 

 


Interview door Milou Dunk

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?