Ik ontwerp kinderkleding voor baby's van 0-3 maanden t/m kinderen van 6 jaar oud; met veel kleur, unieke prints vaak ook met grappige details op de achterkant. De prints zijn zo uit hun eigen belevingswereld gegrepen: voor elk kindje zal er een afbeelding zijn die hem of haar aanspreekt.
De kleding is van zacht, organisch katoen gemaakt en voldoet aan alle GOTS voorwaarden, zit comfortabel; zal hun vele bewegingen niet in de weg zitten!

 

Deze week een interview met Maaike Groenewegen van Qtie.

 

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf

Ik ben Maaike Groenewegen, en ik ben 1,5 jaar geleden begonnen met het kinderkledingmerk 'Qtie". Al ruim 11 jaar heb ik samen met mijn partner een restaurant in Rotterdam, waar ik (nog steeds) de bediening verzorg; inmiddels samen met collega's want we hebben 2 dochtertjes waardoor we natuurlijk een andere dagindeling hebben gekregen.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Ik heb altijd heel veel getekend en wilde creatief bezig zijn. Toen onze kinderen kwamen begon ik ter ontspanning voor hen kleding te maken. Deze kleding viel zo in de smaak bij andere mensen, bijvoorbeeld op de creche, dat ik steeds meer de vraag kreeg of ik voor hun misschien ook een t-shirt of trui met een konijn of hond etc. wilde maken.

Steeds meer mensen zeiden dat ik er 'iets mee moest doen' en dat ben ik gaan doen... maar dan wilde ik het goed doen, dus: organisch katoen, de productie laten verzorgen door een bedrijf waar mensen onder goede omstandigheden werken en dat de prints voldoen aan alle GOTS voorwaarden.

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Ik ontwerp in Rotterdam, meestal in de ochtend als de kinderen naar school zijn. Dan werk en lunch ik in ons restaurant. Rond 14:00 uur ga ik de kinderen uit school halen en daarna spelen en eten we samen.

'S avonds werk ik vaak tot de grootste drukte voorbij is in het restaurant en neem mijn laptop en tekenblok mee om erna en eventueel tussendoor aan Qtie te werken. Ik heb het nu zo druk met Qtie, waar ik ontzettend blij mee ben, dat ik mezelf enkele dagen uitrooster in het restaurant en alleen aan Qtie werk. Zo zie ik de toekomst ook: overdag Qtie en enkele dagen 's avonds in het restaurant. Want door ons bedrijf is het mogelijk geweest (en nog steeds) om Qtie te starten en te blijven investeren.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn ideëen uit de belevingswereld van kinderen zelf; dingen die ze zeggen en leuk vinden. Ik vind het heel belangrijk dat het kinderen zelf aanspreekt en dat het lekker comfortabel zit zodat ze zich er vrij in kunnen bewegen. De meeste ontwerpen zijn uniseks.
Als ik tevreden ben met een ontwerp wordt het digitaal gemaakt, dit is een belangrijk gedeelte want het moet precies zo worden als op de tekening..

Ik vind het ook heel leuk dat Qtie nu als kenmerk heeft dat er vaak wat op de achterkant staat, dat blijf ik aanhouden. Verder veel gekleurde stiksels, ellenbogen en kniestukken.

 

              NO! Dress €37,50                              Qtie bottom €24,95                         Monkey Dress €37,95

 

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Er komt nu een uniseks all-over-print aan, waar een jurkje, broekje, mutsje, longsleeve en rokje van gemaakt is. De print en de kleur is met alle andere kleuren te combineren.
Ook komt er in de nieuwe collectie een 'washed fabric' waar ik het effect na het wassen super leuk van vind: de kleur vervaagd, behalve op de stiksels/ naden.

Ik ben nu druk met de voorbereiding voor de 'kleine fabriek' in Amsterdam, de beurs waar je de nieuwe collectie presenteert en waar veel retailers komen kijken. Nu komen de samples binnen en dat is vreselijk spannend, want het is bijna altijd net even anders dan hoe het in je hoofd zit..
We hebben ook net een fotoshoot achter de rug met een aantal nieuwe stuks, waaronder de kleding met 'NO peas today' op de achterkant. Die foto's hebben we samen met Herman den Blijker gemaakt en zijn erg grappig geworden.

Wat betekent je woonplaats voor jou en je ontwerpen?

Ik woon en werk in Rotterdam en vind het leuk om 'een beetje Rotterdam mee te nemen' naar de beurs in Amsterdam. Afgelopen zomer hebben we foto's bij Schorem barbier (begrip in Rotterdam en heel Nederland inmiddels) gemaakt en dus nu met de Rotterdamse reus Herman. Rotterdam vind ik een heerlijke stad, er gebeurt zoveel...

Ik sta heel vaak op de Swanmarket Rotterdam in het museumpark. Aankomend weekend is er een Swan-kerstmarkt in de Fenixloods op Katendrecht, heel erg gezellig!

 

 

Interview door Nadine van Osch

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?