Achter Mouseblossom zit de grafische vormgever/illustrator Yvonne de Jonge uit Middelburg. Ze heeft altijd een passie gehad voor handgemaakt, natuur en kunst. Ze werkt met oost-indische inkt , waterverf en potloden. Haar illustraties zijn ook op porselein te vinden. Yvonne had als bijnaam Muis en daar kwam dan ook de naam Mouseblossom vandaan toen ze een naam zocht voor haar blog. Sindsdien gebruikt ze die naam voor al haar vrije werk.

Deze week een interview met Yvonne van Mouseblossom

 

 

 

"Ik schets niet veel. Als er niets komt, dan is dat zo. Maar als er wel iets ontstaat, wil ik er ook echt meteen mee verder. Ik werk graag helemaal alleen in een klein kamertje. Klinkt vast heel triest, haha, maar bij mij komt er vaak pas echt inspiratie als ik niet wordt afgeleid, vanuit stilte en leegte. Voor mijn grafisch werk deel ik een kantoor aan huis met mijn man. Heel andere koek ;)"Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Mijn naam is Yvonne de Jonge. Onder de naam Mouseblossom maak ik vrij illustratief en handgemaakt werk. Ik woon samen met mijn man en onze drie katten in het mooie Middelburg. 

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Sinds 1996 werk ik als zelfstandig grafisch vormgever. In 2011 begon ik eigenlijk pas weer vrij werk te maken. ‘Mouse’ is mijn bijnaam. ‘Mouseblossom’ is ooit begonnen als blog, een speelplek om vrije illustraties op te zetten. Het werd de plek waar ik tot bloei (‘blossom’) kwam. De naam bleef wel lekker hangen, dus ben ik die maar voor al mijn vrije werk gaan gebruiken.

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Voornamelijk bloggen: sinds kort stopte ik daarmee om me te kunnen focussen op mijn andere project. Daar gaat best veel tijd in zitten, maar het contact met andere creatieven wereldwijd levert zoveel positieve energie op. Ik hou van design dat op het randje van kunst balanceert en lees daar dan ook graag meer over. En samen met mijn man veel wandelen en fotograferen in de natuur. 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt vaak uit de natuur: de nerf van een blad, een bepaalde vorm en zelfs wapperend haar kan me inspireren tot een ontwerp. Maar soms is een woord dat ik ergens lees al voldoende om mijn fantasie aan te wakkeren. En katten natuurlijk. Die zijn altijd inspirerend.

                 Catlady Print € 14,-                        Broche Kat € 21,50                      Cat Whisperer € 12,-

 

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ontwerpen betekent voor mij vrijheid. Vooral in vrij werk: er is niemand die me zegt hoe ik iets ‘moet’ doen en dat voelt geweldig. Het komt helemaal uit mezelf. Ik hou van de schoonheid van imperfectie, de natuur is tenslotte ook niet perfect. En dat mag dan gewoon. Ik wil graag dingen maken die mensen kunnen koesteren. Geen wegwerpproduct maar iets speciaals, wat je niet zomaar overal kan vinden. 

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Intuïtief. Ik laat me leiden door materialen en inspiratie. Ik schets niet veel. Als er niets komt, dan is dat zo. Maar als er wel iets ontstaat, wil ik er ook echt meteen mee verder. Ik werk graag helemaal alleen in een klein kamertje. Klinkt vast heel triest, haha, maar bij mij komt er vaak pas echt inspiratie als ik niet wordt afgeleid, vanuit stilte en leegte. Voor mijn grafisch werk deel ik een kantoor aan huis met mijn man. Heel andere koek ;)

Wat betekent je woonplaats voor jou en voor je ontwerpen? En zijn hier nog leuke marktjes / tours / routes te vinden waar jij aan mee doet? 

Ik woon in Middelburg, Zeeland en een tijd lang gebeurde er voor mijn gevoel voornamelijk veel interessants in de Randstad. Daar heb ik veel leuke mensen ontmoet, maar het betekende ook veel reizen dus ben ik me weer op online verkopen gaan richten. Het is leuk om te zien dat er inmiddels in Zeeland en omgeving wel mooie dingen georganiseerd worden, maar online verkopen voelt op dit moment goed voor mij. 

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Ja, er komt een heel leuk project aan. Een samenwerking met een andere Markita verkoper, Annette van Mote: we kennen elkaar nu een aantal jaar en we zochten iets om samen aan te werken. Ik opperde het idee van porseleinen ringbakjes met mijn illustraties. Ze zullen binnenkort o.a. in mijn Markita shop te koop zijn.

 

 


Interview door Milou Dunk

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?