Mianne de Vries is een Noord-Hollandse dame die haar hart verloren heeft aan het ontwerp vak. In haar werk wil ze gewoontes en verwachtingen doorbreken. Ze wil niet alleen mooie en handige producten maken. Wat ze wel wil is de consument prikkelen door iets extra's toe te voegen aan een product, om zo de mensen meer contact te laten maken met wat ze gebruiken. Zo haalt ze de consument uit de dagelijkse sleur van hun veilige wereldje en prikkelt ze hun zintuigen. Mianne vindt het daarbij fijn af en toe een knipoog en een vleugje humor toe te voegen aan haar ontwerpen.  

Deze week in de Maker Achter Het Product een interview met Mianne de Vries.

Mianne de Vries

 

 

 

"Voor elk idee dat je bedenkt is er wel een manier om te realiseren. Het idee in je hoofd uitwerken tot een fysiek product is het mooiste wat er is."

 

 

 

 


Wie ben je? Vertel wat over jezelf..

Ik ben ben Mianne de Vries, product en grafisch ontwerper. In mijn werk probeer ik altijd op zoek te gaan naar interactie tussen het product en de gebruiker. Dit kan op verschillende manieren. In mijn laatste projecten Jewelry of the day & Curious Vase heb ik het gezocht in nieuwsgierigheid. Ik vind het belangrijk dat een consument een product echt gaat gebruiken. Dat er vragen, emoties of vertwijfeling ontstaat. Dat je getriggerd wordt om het product echt te gaan gebruiken, waardoor een product voor jou bijzonder wordt. En of je nu besluit je nieuwsgierigheid achter na te gaan of niet, vaak is bij de aankoop mijn doel al bereikt.

necklace earrings

Gouden ketting € 39,95                                  Oorbellen € 39,95                  

Wanneer ben je gestart met ontwerpen?

Van jongs af aan ben ik creatief bezig geweest. Na mijn studie als grafisch ontwerper miste ik nog iets. Ik wilde meer 3D gaan werken. Ik ben toen de product design studie op de HKU gaan doen en ontdekte al snel welke kant ik met mijn ontwerpen op wilde.

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Naast het product ontwerpen, ben ik ook grafisch ontwerper.


 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie kan overal vandaan komen. Vaak begint het bij een interesse of verwondering die ik heb. Ik ben zelf best snel uitgekeken op iets. Behalve de producten die ik op een bijzondere plek hebt gekocht, op een mooi moment heb gekregen of uniek is in zijn soort. Vandaaruit ga ik opzoek naar hoe ik dit kan verwerken in een product. Als ik een idee heb ga ik op internet zoeken, blader ik door tijdschriften of ga de stad in voor inspiratie. Maar inspiratie kan ook op straat liggen, ontstaan uit reizen of als ik een keer mijn lenzen niet in heb. Dan zie ik vaak dingen anders dan dat ze daadwerkelijk zijn. Ook daar put ik ook wel eens inspiratie uit!

necklace ring broche

Zilveren ketting € 29,95                Ring € 29,95                            Broche € 29,95 

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ik vind het heerlijk om met ontwerpen bezig te zijn. Ik kan er mijn ei in kwijt! Ik kan elke dag iets anders zijn als ik wil! Van sieraden ontwerper, illustrator tot keramist. Voor elk idee dat je bedenkt is er wel een manier om te realiseren. En als je jouw product dan in bladen of bij iemand thuis te zien staan, haal je daar heel veel voldoening uit! Het idee in je hoofd uitwerken tot een fysiek product is het mooiste wat er is.

 

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Dat verschilt wel eens. De ene keer is het product al helemaal uitgedacht in je hoofd en soms begint het met een vaag idee. Dan doe ik onderzoek, maak proefjes en experimenteer met materiaal. Ik stoei hier net zo lang mee tot mijn doel is bereikt.

Waar ben je momenteel mee bezig?

Op dit moment ben ik met een nieuwe sieraden lijn bezig, die STOOK heet. Unieke Handgemaakte porseleinen sieraden. Als eerst zullen de ringen op Markita te zien en te koop zijn. Elke ring is uniek door zijn eigen kleur en patroon.

Houd de shop van Mianne in de gaten voor nieuwe producten!


 

Interview door Kirsten van Beuzekom

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?

 

 

 

Blog door Kirsten van Beuzekom