Margriet Kraan is edelsmid. Zij woont in Breda met haar man en zoon, waar zij ook haar atelier aan huis heeft. Margriet wordt geïnspireerd door de edelenstenen die zij gebruikt, daarnaast door symbolen, de natuur, kant en borduursels. Ook maakt zij vaak gebruik van oude sieraden, die zij omsmelt tot een nieuw sieraad. De juwelen van Margriet zijn vrouwelijk en stoer. 

Deze week een interview met Margriet Kraan.

         "Ontwerpen is het ontastbare, tastbaar maken."

 1. Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Mijn naam is Margriet Kraan en ik woon in Breda met mijn man en zoon. Van alles heeft mijn pad gekruist in mijn leven, van o.a. eindeloos in een werkplaats sieraden repareren, deelnemen aan allerhande exposities, tot assisteren als vuurvrouw bij zweethutceremonies. Naast mijn werk als beeldend kunstenaar, heb ik ook nog diverse banen in het bedrijfsleven gehad, mede om in mijn onderhoud te voorzien.

 2. Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Van 1979 tot 1983 heb ik een opleiding tot goudsmid gevolgd aan de vakschool te Schoonhoven, richting goudsmeden.  Van 1983 tot 1987 heb ik een opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten te Utrecht gevolgd, in de richting van monumentale vormgeving. Achteraf gezien zijn de opleidingen in feite een ambachtelijk vertrekpunt geweest voor een innerlijke weg die pas in de jaren daarop duidelijk is geworden. Sinds 2007 werk ik uitsluitend als zelfstandig edelsmid en beeldend kunstenaar.

De merknaam Margriet kraan is mijn eigen naam.

 

               Labradoriet hanger                               Fluoriet oorbellen                                  Blije oorbellen 

3. Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Ik ben naast edelsmid ook partner en moeder, mijn jongste zit momenteel in de laatste klas van de basisschool. Ik dans erg graag, als expressiemiddel en voor mijn ontspanning en ik neem o.a. deel aan een florerend vrouwennetwerk. Daarnaast ben ik bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen gezonde voeding en vitaliteit. Wij hebben zelf dan ook een eigen moestuin.

4. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn privé en mijn passie komen steeds dichterbij elkaar te staan en dat drukt zich steeds vrijer uit in mijn werk, zowel in de gesprekken met de medemens en opdrachtgever als ook in het materiaal. Naast de prachtige kleuren en vormen van edelstenen word ik erg geïnspireerd door symbolen, ritmische patronen, borduursels, oud kant en de natuur (bomen, bloemen, bladeren). Ik vind het fascinerend en zeer de moeite waard om oude niet meer gedragen sieraden of gebruiksvoorwerpen om te smeden tot eigentijdse 'juwelen'.

5. Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ontwerpen is spelen met energie, het vinden van een taal voor het onbenoembare, het ontastbare tastbaar maken. Voor mij is het steeds weer een fascinerend proces. Ontwerpen vraagt bovenal verbinding, zowel met mezelf als met de ander, zowel met het materiaal als met het ambachtelijke proces om een sieraad (of een schilderij) ook gewoon goed te maken.

    

6. Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Voelen, zien, rangschikken, samenvoegen, minimaliseren, voelen, blijven voelen, opnieuw kijken, laten rusten en dan…als een wonder is het vaak ineens klaar.

7. Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Naast de lopende opdrachten, ben ik momenteel oude zilveren bonbonschaaltjes aan het verzagen en zie ik welke interessante vormen daaruit tevoorschijn komen. Ik heb hier al een oorklem van gemaakt en draag die nu zelf een aantal dagen om te voelen en te kijken of het iets is.

Daarnaast maak ik nu een serie sieraden met hoog-energetische stenen met een link naar de Maya-symboliek.

 

Interview door Sofie Langenberg

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?