Tassenontwerpster Mara Riviera vindt dat het niet verkeerd is om de natuur te gebruiken voor onszelf. Al sinds de oertijd jagen mensen op dieren. Zonder het milieu te vervuilen  wist de oermens alles te gebruiken, zij jaagden voornamelijk op oude of zieke dieren. Met een diep respect voor de pracht en kracht van de natuur gebruikten zij vlees, botten en huid. Wij maken ook gebruik van de natuur, alleen zijn we de balans een beetje kwijt. “Het is wel verkeerd om dieren in te kleine hokjes te stoppen voor meer opbrengst en ze geen dierwaardig bestaan te gunnen,“ aldus Mara. Het leer en de vacht die gebruikt worden voor de leren tassen van Mara Blu zijn afkomstig uit restproductie van veeteelt.

Mara

 

  "Ingrediënten voor mijn creatieve proces:
   mooi materiaal, enthousiasme en een soort gevoel in mijn buik."

 

 

1. Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Mara Riviera, komt uit Oosterhout en zij heeft een kind van negen jaar. Mara heeft haar gevoel voor stijl aan haar Italiaanse vader te danken. Van kinds af aan houdt Mara al van de natuur, vroeger verzorgde zij zieke poesjes onder haar bed of op zolder. Nu eet ze biologisch en houdt ze veel rekening met het milieu bij het produceren van haar tassen. Mara Blu: Italiaans design, made in Holland.

2. Wanneer ben je gestart met ontwerpen? Waar komt de naam vandaan?

Het merk Mara Blu is opgericht in 2005, nadat Mara ontslagen was bij haar oude werkgever.

3. Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Mara: “Ik hou ervan om lol te maken met mijn zoon. Ik heb inmiddels ook begrepen van hem dat ik een bijbaan als taxichauffeur heb. Ik rijd hem namelijk overal naartoe. Verder vind ik het leuk om met vriendinnen af te spreken, dan gaan we bijvoorbeeld een een boswandeling maken of bezoeken we een expositie. Daarna gaan we lekker een wijntje drinken en eten we wat. Daarnaast vind ik het leuk om te klussen in mijn huis.”

 

     

           Jagerstas Leona                       Hanna Zuid-Amerikaanse koehuid             Leren zitzak van koehuid

 

4. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Het materiaal zelf inspireert me het meest, ik vind het heerlijk om het materiaal voor zich te laten spreken. Geïnspireerd kan ik ook worden door de natuur, hoe mensen vroeger leefden in de natuur en daar ook nog veel dichterbij stonden. Het buideltje waar de kruidenvrouw van het dorp (de geneeskundige die later heks werd genoemd) haar geneeskrachtige kruiden in verzamelde en bewaarde, die staat hoog op mijn agenda om eens te maken. Op Markita.nl vind je over een paar weken zo’n buideltje met trekkoord van mooi soepel leer!”

5. Wat betekent ontwerpen voor jou?

“Ontwerpen is voor mij een manier om natuur uit te beelden. Verder vind ik de technische kant van het ontwerpen; patronen tekenen en uitproberen en op 0,5 cm aanpassen voor een perfect resultaat, een bijzonder leuke uitdaging!”

 

    

 

6. Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

“Ingrediënten: mooi materiaal, enthousiasme en een soort gevoel in mijn buik. Niet meer denken nu, alleen nog maar dat het ontwerp een mooie tas wordt. Zo gauw ik kan ga ik aan de slag. Tijdens het maken van mijn tassen ben ik soms licht gefrustreerd, want het eerste wat ik in elkaar zet is maar zelden gelijk helemaal goed. Vaak moet ik het patroon aanpassen, nog ’s proberen, aanpassen, nog eens proberen. Als ik tevreden ben, snijd ik uit enthousiasme het model nog een aantal keer in verschillende kleuren en materialen. Dat gaat naar het atelier waar ik mee samen werk en zij stikt ze allemaal mooi en gelijkmatig in elkaar.”

7. Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

“Op dit moment ben ik lekker bezig met het uitleveren van orders aan detaillisten. En in mijn hoofd leeft een idee voor een kruidenbuideltje.”

 

Interview door Sofie Langenberg

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?