De Dordtse ontwerper Maarten Mostert maakt lampen, (bijzet)tafels, kandelaren en andere voorwerpen van historische materialen van Hollandse bodem. De materialen komen vrij bij restauratie van herenhuizen, pakhuizen, fabrieken en andere bouwwerken en zijn vaak honderden jaren oud. Het werk van Maarten Mostert komt uit Dordrecht (de oudste stad van Holland), wordt met passie en liefde vervaardigd en gaat een leven lang mee. Maarten Mostert werkt in opdracht voor particulier en bedrijf en omdat niet al het verkregen materiaal geschikt is om te verwerken is de productie zeer beperkt en zijn alle objecten van Maarten Mostert uniek.

Deze week een interview met Maarten Mostert.

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Ik ben Maarten Mostert, kom uit Dordrecht en ben 29 jaar oud. Ik ben opgegroeid met een ambachtelijk timmerman als vader. Als kind speelden mijn broertje en ik graag met vriendjes in de werkplaats van mijn vader en leerden we basis-timmervaardigheden, maakten we zelf speelgoed en deden simpele klusjes voor mijn vader en zijn werk. Rond mijn 15e wist ik wat ik wilde worden: gymdocent. Zo ben ik een paar jaar later, na het afronden van de opleiding begonnen als docent lichamelijke opvoeding en gaf gymles op het vmbo en op speciaal onderwijs. Tijdens de opleiding hielp ik mijn vader als ik vrije dagen had en kluste ik bij mensen om wat inkomen te hebben. 

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Al gauw miste ik het maken van dingen. Werken met je handen heeft iets heel moois: je begint met een paar stukken hout of ander materiaal en aan het einde van de dag heb je iets tastbaars gecreëerd, dit werkte bij mij heel verslavend! Ik gaf mijn werk als docent op en ben toen als timmermansleerling bij mijn vader begonnen. Nu, zes jaar later heb ik een eigen restauratie-aannemersbedrijf, een ingerichte werkplaats, iemand in dienst en een prachtige opdrachtenportefeuille. Ik ben gespecialiseerd in werken in monumentale panden. Tijdens dit werk komen er historische materialen vrij die zeer oud en karaktervol zijn, denk aan balken, planken, deuren en ramen, maar ook stenen en smeedijzeren voorwerpen. Deze materialen verdienen van mij nog een tweede leven, en dat geef ik ze! Sinds 2012 maak ik onder de naam Maarten Mostert Design meubels en accessoires van historische bouwmaterialen van Hollandse bodem. Denk hierbij aan kasten, balies, (bijzet)tafels, krukken, kapstokken, hanglampen, staande lampen, kandelaren, broodplanken, onderzetters en zelfs sleutelhangers. En allemaal hebben ze hun eigen verhaal.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Veruit de meeste materialen heb ik eigenhandig gedemonteerd uit oude herenhuizen, pakhuizen, oude fabrieken en remmingwerken tijdens mijn werkzaamheden. Ik vind het heerlijk om te vertellen over de panden en de geschiedenis hiervan waaruit de materialen zijn gekomen.

      Kandelaar Kozijn €9,50                        Snijplank serie Brugdek €36,00          Lamp serie Keizershof €165,00

 

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Voor mij betekent ontwerpen: materialen tot hun recht laten komen. Ik bepaal niet wat een balk van 300 jaar oud gaat worden, de balk zelf bepaalt wat hij gaat worden, wat het beste past. Ik zie mezelf daarom niet echt als ontwerper, ik dien het materiaal en niet andersom.

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Op dit moment ben ik bezig met sleutelplankjes (een plankje met haakjes waar je je sleutels aan kunt hangen), pennenhout (een blok hout met gaten waar je heel handig pennen en potloden in kunt zetten, ideaal op je bureau) een aantal tafels in opdracht, een whisky-kast van een oud kozijn en ik ben aan het voorbereiden op de kerstverkopen.

 

Interview door Nadine van Osch

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?