Ontwerper en initiatiefnemer van Maandag meubels is Kodjo Kouwenhoven. Een industrieel ontwerper geboren in Suriname, geschoold door de hts industrieel productontwerpen in Den Haag en nu werkzaam vanuit Arnhem. 
Als klein jongetje wist hij al wat hij wilde worden: Industrieel Ontwerper. Een droom die hij heeft verwezenlijkt en tot uitvoering brengt met onder andere zijn eigen bedrijf Maandag Meubels. Maandag meubels ontwerpt en ontwikkelt producten met een glimlach. Echt waardevol worden de producten door de sociale activiteit die je ermee onderneemt. De gezamenlijke herinnering die ontstaat, maakt jouw wereld een beetje mooier... 

Deze week in de Maker Achter Het Product een interview met Kodjo van Maandag meubelsLees in dit interview over zijn achtergrond en het ontstaan van Maandag Meubels. Ook vertelt Kodjo over zijn creatieve proces, dat leidt tot producten als de vuurkorf draken, Vogelboomhut of de Bosbank. 

  

Zo lang ik me kan herinneren ben ik bezig met dingen maken. Het begon met vliegers die we oplieten op de hei achter ons huis. Later gingen we veel op vakantie in Friesland. In die tijd heb ik veel, heel veel bootjes gemaakt. Ook fietsen, horloges en skelters zijn niet aan mijn aandacht ontsnapt en stuk voor stuk opnieuw ontworpen. Mijn eerste meubel heb ik gemaakt toen ik 14 was, een balancerende kast voor mijn stereo.

Dat maken van dingen heeft me nooit meer losgelaten. Op de middelbare school wist ik dan ook als een van de weinigen wat ik wilde worden: Industrieel ontwerper. Het leek me fantastisch om producten te bedenken die door veel mensen worden gewaardeerd en gekocht. Zoals iedere ontwerper ben ook ik ervan overtuigd dat ik mooiere en betere ontwerpen maak dan anderen. Als je die overtuiging niet hebt moet je dit vak niet kiezen. 

Na de Haagse hogeschool heb ik bij veel verschillende bedrijven gewerkt. Het is leuk om bij grotere bedrijven te werken, je ontwerp wordt meteen in grote oplage over de wereld verspreidt. Aan de andere kant hebben bestaande bedrijven last van hun eigen geschiedenis: bestaande klanten, distributie kanalen, marges en afzet bepalen voor een groot deel de ontwerp vrijheden. Na een aantal jaar bij verschillende bedrijven gewerkt te hebben kreeg ik steeds meer de behoefte aan ontwerp vrijheid. Uiteindelijk kan dat het beste in je eigen bedrijf. Zo is Maandag meubels in 2005 ontstaan. 

Bosbank € 69,50                                 Draken vuurkorf groot € 295                      Vogelhuis op paal € 295,- 

De naam Maandag komt voort uit mijn geboorte in Suriname. Ze hebben daar een namenlijst; als je op maandag als jongen op de wereld komt, noemen ze je Kodjo. In de slaventijd was Kodjo een belangrijke vrijheidsstrijder die vocht voor de vrijheid van slaven. Maandag meubels is ook ontstaan om vrijheid te krijgen. De naam leek me wel toepasselijk. Overigens is de namenlijst in onbruik geraakt. 


Maandag meubels is een deeltijd bedrijf, ik heb er altijd een baan naast gehad. Als laatste bij het FabLab op een hogeschool. In een FabLab, waar er 20 van ijn in Nederland, kan iedereen kennis maken met nieuwe productie technieken als lasersnijden en 3D printen. Een FabLab heeft de machines en de bezoekers mogen ze zelf bedienen. Het leuke is dat we erg veel ontwerpers over de vloer kregen. Veel ontwerpers zijn, net als ik, op zoek naar nieuwe (of juist in onbruik geraakte) productietechnieken waarmee ze nieuwe wegen kunnen bewandelen.

Nu ben ik, naast Maandag meubels, als mede-oprichter bezig met een slimme, online thermostaat de Thermosmart. Voor dit product ben ik verantwoordelijk voor alles wat je als consument aan kan raken en zien: Het apparaat zelf, de verpakking, de gebruiksaanwijzing maar ook de online gebruikers interface. Het is een start-up die in het najaar van 2013 van de grond kwam succesvol door een crowdfundactie op One Planet Crowd. Van een start-up is het interessante dat je een grote verantwoordelijkheid hebt en dat je van uitdaging naar uitdaging gaat. Never a dull day, iedere dag is nieuw. Vergelijk dat maar eens met een gewone baan...

  

Gelukkig kom ik ook toe aan andere dingen. Zoals vandaag zeilen op het randmeer, gisteren het bos in met een vriend. Met eten en auto's kan ik ook erg druk zijn.

Ik haal mijn inspiratie bijvoorbeeld uit het bezoeken van musea en het lezen van tijdschriften. Eigenlijk gewoon je ogen open houden en om je heen kijken, dan komt het vanzelf. Nog steeds ben ik continu aan het onderzoeken of zaken anders kunnen en wat daarvan de resultaten zijn. Daarbij ben ik naast vormgeving, ook bezig met techniek. Ik zoek naar nog niet bedachte oplossingen en benaderingen.

Een grote uitdaging is, voor een klein bedrijf als Maandag meubels, om goede consumenten prijzen te realiseren. Ik zie dat als een extra uitdaging die ik graag aanga. Mijn oplossing is dat ik ontwerpen wil maken die je in (kleine) series kan produceren. Alleen zo verdien je de ontwikkeltijd terug. Met enkele stuks kan dat niet zo makkelijk, je kunt moeilijk alle uren doorberekenen. Markita helpt zelf producerende ontwerpers om de consumenten prijzen nog verder te verbeteren. Dat is mooi, voor de ontwerper en de consument.Mijn laatste product is een buiten kachel "Hotdog". We merken dat mensen niet graag in de rook zitten, die bij een vuurkorf soms onvermijdelijk is. Met een kachel voorkom je dat. Bovendien kan je op een kachel koken en dat voegt wat extra's toe. Zeker in de winter, dan maak je snel chocolademelk of soep. Ik ben al lang met een kachel bezig maar het is lastig om een leuk, betaalbaar en goed werkend ontwerp te maken. Met de Hotdog is dat gelukt en ik ben er erg trots op. Vanaf mei 2014 is de Hotdog leverbaar, ook bij Markita.

 

 

Interview door Kirsten van Beuzekom

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?

 

Share

 

 

Blog door Kirsten van Beuzekom