Dinand Stufkens van Kazmok komt uit een Brabants ondernemersgezin. Zijn vader had een optiekketen, die zijn broer nu heeft overgenomen. Zelf is hij een andere weg ingeslagen en is hij aan het ontwerpen geslagen. Hij bedenkt en maakt zakentassen van transportbanden, een duurzame manier om bijzondere tassen te maken. 

 

 

 

 

 

 "Ik word heel gelukkig als ik een transportband

zie transformeren in een chique zakentas."

 

 

 

 

1. Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Mijn naam is Dinand Stufkens, geboren op 25 maart 1977 in het pittoreske plaatsje Willemstad (Noord-Brabant). Ik kom uit een echt ondernemersgezin, mijn vader zwaaide de scepter over Stufkens optiek (een keten met vijf winkels) dus vanaf jongs ben ik besmet met het ondernemersvirus. Mijn broer heeft inmiddels het bedrijf voortgezet en ik ben een hele andere weg ingeslagen met het duurzame tassenmerk KAZMOK.

2. Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Na mijn studie Industrieel Ontwerper in Den Haag ben ik vrij snel gestart met mijn eigen bedrijf. Daarin ben ik gelijk aan de slag gegaan met (industriële) afvalproducten. Ik wil ontdekken waar de grens ligt in het toevoegen van waarde aan een waardeloos product zoals afval. Na experimenten met roei– en fietstassen is KAZMOK uitgegroeid tot een luxueus zakentassen merk met accessoires. Nu is het een uitdaging geworden om naast de re-use gedachte ook het totale productieproces zo duurzaam mogelijk in te richten.

   

                  Schoudertas                                          Shopper                                               Trolley                               

 

3. Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Als founder ben ik ook verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen binnen KAZMOK. Ik vind het interessant om ook bezig te zijn met allerlei andere bedrijfsprocessen. Daarnaast vervul ik ook nog de rol van accountmanager bij een paar van onze grootste klanten.

4. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie is voor mij een optelsom van veel ervaringen. Ik probeer dus veel mee te maken en die ervaringen moet je zo breed mogelijk zien. Een interessant artikel op internet of het bezoeken van een beurs kan ook inspirerend werken.

5. Wat betekent ontwerpen voor jou?

Positieve energie, ik word heel gelukkig als ik een gebruikte rol transportband langzaam zie transformeren in een chique zakentas waarop mensen positief en met ongeloof reageren. Als dit mogelijk is met transportband, wat is er dan allemaal nog meer mogelijk?

 

 

6. Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Veel experimenteren, veel testen en dus veel aanpassen. Het werken met het 'nieuwe' leer zorgt ervoor dat je alles opnieuw moet uitvinden.

7. Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Omdat ik veel met de trein reis, zie ik veel mensen rondlopen met een laptoptas die wordt meegeleverd door de fabrikant. Deze tassen verdienen niet de schoonheidsprijs en ik zie veel ruimte voor verbetering. Begin november verwacht ik met een mooi duurzaam alternatief te komen zodat men zich eindelijk met goed fatsoen bij haar/zijn baas of klanten kan vertonen!

 

Interview door Sofie Langenberg

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?