Jantine Kroeze heeft biologie gestudeerd, maar al snel kwam ze erachter dat haar eigenlijke passie bij het ontwerpen van sieraden lag. Jantine heeft na haar studie nog een opleiding voor goud- en zilversmid gedaan. Al snel opende ze haar eigen atelier in Amsterdam. Jantine werkt nu voor opdrachtgevers en ze verkoopt ook haar eigen sieraden, onder andere haar sieradenlijn 'Sunny Line' met de platte knopen verkoopt zij op Markita.

Deze week een interview met Jantine Kroeze:

 

 

 

 "Hard werken en het ambacht, dat is waar ik in geloof."

 

 

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Ik heb eerst biologie gestudeerd, voordat ik begon met mijn werkelijke passie. Toen ik mij realiseerde dat sieraden maken mijn passie was, ben ik begonnen met een opleiding voor goud- en zilversmid in Amsterdam. Na deze opleiding heb ik in de hoofdstad mijn eigen atelier geopend.

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Naast mijn sieradencollecties maak ik onderscheidingen, trofeeën, geschenken en sculpturen. Zo maak ik bijvoorbeeld zeilprijzen, deze zijn geliefd. Ik werk ook veel voor opdrachtgevers, ontwerpen in opdracht is tot optimale oplossingen komen. Het ontwerpproces van het idee naar een uiteindelijk object kenmerkt zich in eerste instantie door te luisteren; luisteren naar mijn cliënt en naar de vorm die gevonden wil worden.

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Vroeger moest ik alles met de hand uitzagen, dat was een tijdrovende klus. Nu verweef ik de traditionele ambacht met innovatieve technieken. Miniaturisatie technologie geeft mij een grote vrijheid om de zo kenmerkende handcraft kwaliteit van mijn product te vernieuwen. Werken met de computer was eerst nog pionieren, maar het opende deuren naar verdieping van mijn ambacht. Mijn exclusief ontworpen sieraden van hoge duurzame kwaliteit zijn vervaardigd door een inventief samenspel van zowel traditionele edelmetalen als goud en zilver als materialen zoals edelstaal, aluminium en titanium. Verder probeer ik zoveel mogelijk weg te laten, ik kijk alleen naar de essentie. Ik vind ongekunsteldheid belangrijk; niet de vorm maar gevoelig zijn voor het vormloze. Dat is wat ik tot uitdrukking wil brengen. Hard werken en het ambacht, dat is waar ik in geloof.

   

                Ketting Ginkgo                               Platte knoop hanger                          Ketting met vouwbootjes

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Mijn nieuwste collectie zijn mijn ‘Sunny Line’ sieraden in de vorm van de platte knoop. Deze sieradenlijn bestaat uit zilveren kettingen en laat een vindingrijke verbinding zien tussen ouderwetse ambacht en moderne innovatieve technologieën. De aandacht die het product in het ontwerp- en maakproces heeft gekregen, is terug te zien aan de tijdloze tot de verbeelding sprekende basisvorm en subtiele details. De succesvolle sieradenlijn omvat zowel collecties met een specifiek thema, als exclusieve ontwerpen voor particulieren.

Interview door Sofie Langenberg

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?