Ilse Hoekstein-Philips is textiel- en interieurontwerper. Ze maakt illustraties voor op textiel die zij gebruikt voor kussens en behang. De ontwerpen van Ilse zijn heel divers. Ze laat zich inspireren door alles uit het dagelijks leven, letterlijk alles. Zo heeft zij een kussen ontwerpen die gebasseerd is op de ziekte cholera, maar ze maakt ook juist kussens met lieveheersbeestjes voor kinderkamers. Op dit moment is Ilse tevens druk bezig met het ontwerpen van een nieuwe collectie en richt zij zich op een groot interieurproject. 

 

 

 

 

 

'De dag dat ik niet meer creatief bezig ben,

dan lig ik vast en zeker onder de zoden.'

 

 

 

 

1. Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Mijn naam is Ilse Hoekstein-Philips. Ik ben geboren in België, maar ik woon al ruim twintig jaar in Nederland met mijn Nederlandse man en drie kinderen. Ik ben illustrator, interieur- en textielontwerpster, autodidact en oprichter van mijn eigen merk Ilse Philips. Ik ontwerp uniek en gelimiteerd interieurtextiel.

    

               Kussen Peacock                                Kussen Ladybug                                 Kussen Moosehead

2. Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

In mijn werk als grafisch vormgever ben ik redelijk beperkt in wat ik voor klanten mag en kan doen. Ik kan echter veel meer en ik wilde mijn eigen illustraties en ontwerpen een kans geven. Dus ben ik enkele jaren geleden weer meer gaan wat ik tekenen wat IK leuk vond. Maar goed, wat doe je nu met al die illustraties? Toen heb ik een portfolio gemaakt en ben ik via een designerplatform in aanraking gekomen met het printen van illustraties op textiel. Dat bleek ontzettend leuk te zijn : je eigen illustraties op een keukenschort, pannenlap, tafelloper en kussen zien en die dan ook nog verkopen! Dat was de start van mijn eigen bedrijf, onder mijn meisjesnaam: ilsephilips.nl.

   

3. Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Soms waag ik me eens aan experimentele producten. Mijn broodplank in de vorm van een voodoopop (was te zien in Museum Singer Laren) of kerstboombroodplank met brandende ‘piek’ (te zien in Hip & Hot Magazine). Do It Yourself Voodoo pakketten. Dat klinkt luguber en eng, maar het is vooral een fun-pakket. Ik heb pakketten om bijvoorbeeld je baas of ex-lover te ‘betoveren’. Of om je huis sneller te verkopen of om die ene ongrijpbare liefde toch te krijgen. Er zit van alles in het pakket, maar je moet ook zelf voor bepaalde items zorgen. En juist dat maakt het een fun-pakket! Daarnaast ontwerp ik textiel op verzoek. Zo heb ik voor een groot marketingonderzoeksbureau in België de kussens ontworpen voor de ontvangstkamer. Ook voor verschillende particuliere klanten ontwerp ik textielproducten zoals kussens of placemats. Ik doe dit aan de hand van ingestuurde interieurfoto’s, staaltjes behang, logo’s etc. En sinds 2013 kun je bij mij terecht voor de complete styling van je interieur, dat loopt goed!

4. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt eigenlijk overal vandaan. Ik word getriggerd door een vorm, een geur, een artikel in de media. Mijn ‘circle snail’ is voortgekomen uit een tekening die mijn dochtertje moest maken op school : ze moest leren om cirkels te tekenen. Mijn ‘cholera’ kussen komt weer voort uit een artikel dat ik las over dodelijke ziektes. Hoe kan zo’n dodelijke ziekte als cholera er onder de microscoop zo mooi uitzien? Dat laat me dan niet meer los et voila.. Daar was het idee voor mijn cholera kussen.

5. Wat betekent ontwerpen voor jou?

Kort gezegd : mijn lust en mijn leven. De dag dat ik niet meer creatief bezig ben, dan lig ik vast en zeker onder de zoden.

6. Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Het begint met een geur, een vorm of een artikel. Dat ontstaat in mijn hoofd. Vaak weet ik al precies hoe/wat/waar ik het kan gebruiken of toepassen. En dan is het een kwestie van het in Illustrator te tekenen. Maar niet alles lukt hoor! Ik probeer al een hele tijd een ‘circle pumpkin’ te maken. In mijn hoofd ziet ‘ie er perfect uit, maar op papier lijkt het net een ontplofte sinaasappel. Tja.. hier moet overduidelijk nog aan gewerkt worden!7. Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Ik ben bezig met een grote interieuropdracht  en met het ontwerpen van een nieuwe collectie. In oktober heb ik gesprekken gehad met een van de bekendste weverijen in Zweden om te kijken of mijn nieuwe collectie daar gewoven kan worden. Ik heb met de wevers en designers aldaar besproken waaraan mijn nieuwe ontwerp moet voldoen om het te kunnen weven. Drukken met inkt of weven is een groot verschil. Binnenkort krijg ik de ruwe stofsamples van mijn ontwerpen te zien. Dat vind ik heel spannend!

Interview door Sofie Langenberg

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?