Younica is een in Nederland en Peru gevestigd mode- en sieradenlabel. De naam Younica is een mix van betekenissen uit het Spaans, Engels en Nederlands en staat voor de gedachte dat ieder individu en product uniek is. “Be you, be unique, be Younica”. Het label toont met haar Jewels & Knitwear collecties dat authentieke materialen en werkwijzen perfect kunnen samensmelten tot een modern design. Door ambacht en grondstoffen uit Latijns-Amerika te combineren met modern design, heeft Younica samen met lokale ‘artesanos’ kunstenaars haar unieke collecties op de markt gebracht. Younica kenmerkt zich door pure, tijdloze, stoere maar ook elegante ontwerpen, waarbij kwaliteit en zuivere materialen zoals zilver, edelstenen en alpaca-wol de boventoon voeren.

Deze week een interview met ontwerpster Younica

younica 


"Tijdens mijn reizen in Latijns-Amerika kwam ik veel kunstenaars tegen die de mooiste handgemaakte producten maakten, door hen ben ik geïnspireerd."

 
Wie ben je?

Mijn naam is Saskia van Erven ik ben 30 jaar, geboren in Nijmegen opgegroeid in Breda en vanaf mijn 18e gaan studeren in Amsterdam. Daarna heb ik mijn vleugels uitgeslagen, veel gereisd en gewoond in o.a. Barcelona, Ecuador en Peru. Nu woon ik sinds een paar maanden in Brussel. Ik ben afgestudeerd in Economie en Latijns-Amerika studies.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen en hoe is het begonnen?
Tijdens mijn reizen in Latijns-Amerika kwam ik veel kunstenaars tegen die de mooiste handgemaakte producten maakten, door hen ben ik geïnspireerd. Voor mijn afstudeerscriptie heb ik onderzoek gedaan naar artesanos (handwerklieden) in Peru. De natuurlijke materialen en technieken die zij gebruikten spraken me aan, daar ben ik mee gaan experimenteren en zo heb ik de eerste collecties ontworpen. Ik werk nauw samen met de producenten, ik bedenk het en zij gegeven het vervolgens vorm. Wij zijn begonnen met sieraden collecties, nu ligt de focus voornamelijk op knitwear. De naam Younica is een mix van betekenissen uit het Spaans, Engels en Nederlands en staat voor de gedachte dat ieder individu en product uniek is. 

saskia aan het werk peru

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?
Ik ben 2 a 3 keer per jaar in Peru waar ik samen met mijn Peruaanse zaken partner Katia Marino de producenten train in ontwerpen en ondernemerschap. In Europa breid ik de verkoopkanalen uit en zorg ik voor de marketing en PR van Younica. Daarnaast houd ik erg van het fotograferen van mensen uit andere culturen. In mijn vrije tijd ben ik Brussel aan het ontdekken en Frans aan het leren. Verder doe ik veel yoga en meditatie om mijn geest rustig en lijf flexibel te houden. En koken vind ik heel leuk!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Van eigenlijk alles wat ik om me heen zie voornamelijk op reis omdat ik dan weg ben uit mijn vertrouwde omgeving en mijn zintuigen meer openstaan. Daarnaast zijn er ontwerpers of merken die ik mooi vind en af en toe kijk wat zij maken ter inspiratie. En als ik in Peru in de alpaca wol fabriek ben waar alle kleuren en wol combinaties aanwezig zijn komen er vanzelf ideeën voor nieuwe items.

Wat betekent ontwerpen voor jou?
Ik vind het fijn om mooie dingen te creëren als je eenmaal begint aan een collectie kom je in een ‘’flow’’ terecht waar steeds weer nieuwe ideeën uitkomen. Ook als ik niet bezig ben aan een collectie krijg ik steeds ideeën die ik dan ergens opschrijf of teken en later uitwerk.

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?
Het begint met onderzoek naar materialen, kleuren en patronen. Vanuit daar bedenk ik de vormen en modellen. Vaak werk ik ook samen met anderen creatieve of stylisten om nieuwe ideeën en input te krijgen.

Waar ben je momenteel mee bezig?
Ik heb net de wintercollectie voor 2013 af en gepresenteerd op beurzen. Nu ben ik met de verkoop bezig. Volgende week ga ik beginnen aan de zomercollectie waar we mooie mixen van materiaal zoals alpaca wol met zijde en katoen voor gaan gebruiken.

                                              Hanger, Younica                

Interview door: Eva Hendrix

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?

Share