Tedje van Erck begon ooit met het geven van workshops. Daarvoor waren veel voorbeelden nodig en zodoende ontstond een gehele collectie tassen, sieraden en etuis. Fietsbinnenbanden en zelfgesneden stempels vormen de basis van de ontwerpen van Studio Collage en zorgen voor een effect dat anders dan anders is.

Deze week een interview met Studio collage

 "I paint as birds sing. Het komt en gaat allemaal vanzelf. Inspiratie is er constant. De behoefte om te ontwerpen dus ook, waar ik ook ben, wat ik ook zie."

 

 

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Op 13 april 2012 heb ik Studio Collage geregistreerd en ben ik van start gegaan met een lang gekoesterde wens: Een eigen bedrijf waarin ik mijn creativiteit kwijt kan en kan delen met anderen.

Ik was toen 45 jaar. Mijn vier kinderen waren in de leeftijd tussen de 10 en 20 jaar en konden zich al vaak zonder mij redden. Omdat daar, die twintig jaar daarvoor mijn prioriteit lag, was dus nu (pas) de tijd rijp.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Op  Modeacademie Vogue (1984-1988) was ik een vreemde eend in de bijt. De ontwerpen die ik maakte en de technieken die ik het liefst toepaste ( aquarellen en collages) waren niet gebruikelijk en mijn werk werd niet begrepen. Ik heb daar ontzettend veel geleerd, maar genoeg zelfvertrouwen ontbrak mij om door te zetten met mijn eigenzinnigheid. Na de Modeacademie heb ik naast veel bijbaantjes en een korte, ook leerzame baan als ontwerpster van prints op ondergoed, mij dus voornamelijk gericht op mijn gezin. Wat ik aan creatieve activiteiten ondernam, was bedoeld om mijzelf te ontwikkelen en als hobby. Ik volgde cursussen en workshops in aquarelleren, grote acrylverfdoeken, pottendraaien, boetseren, mozaïeken, lutrador en sieraden maken met fietsbinnenband.

     

                Het atelier                                   Bedrukte fietsbanden

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Vanaf 2009 heb ik op een basisschool, drie keer per week, drie jaar lang, creatieve lessen gegeven aan kinderen, als vrijwilligster. Iedere week maakten zij in een half uur een werkje dat van niveau kon verschillen vanwege de uiteenlopende leeftijden, varieerde in  techniek en binnen de tijd af moest zijn. Dat heeft mij zo uitgedaagd en veel plezier gegeven, dat ik na deze periode de stap wilde nemen om Studio Collage te beginnen. Aanvankelijk om workshops en partijtjes te gaan verzorgen, maar al gauw ging dat een andere wending nemen.  Studio Collage werd dus een echte collage: Workshops in de studio en op locatie, ontwerpen, beurzen en markten. Stempels, fietsbanden, kralen, lint, bedels, textiel, vilt. Eigenlijk voor mij een onmisbare hoeveelheid van activiteiten, kleur en materiaal dat samenkomt op 1 plek, mijn studio thuis.

   

           Aan het werk                                Schakelarmband visjes             Telefoon hoesje van duurzaam rubber

 Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Sindsdien is het met mij net als met Monets uitspraak: I paint as birds sing. Het komt en gaat allemaal vanzelf. Inspiratie is er constant. De behoefte om te ontwerpen dus ook, waar ik ook ben, wat ik ook zie, het wordt meteen vertaald en ik blijf enthousiast. Zelfvertrouwen speelt geen rol meer, zonder dit werk kan ik niet meer, ongeacht het financiële plaatje en ons drukke gezin. Als ik ontwerp vergeet ik alles om mij heen en heb ik altijd moeite om te stoppen.

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

De ontwerpen die uiteindelijk het meest bij mij passen, die ik het leukst vind om te maken en die origineel zijn en in deze tijd passen, zijn de bedrukte sieraden van gebruikte fietsbinnenbanden. De stempels ontwerp en guts ik zelf, het was even puzzelen om de juiste verf te vinden, maar nu bedruk ik de banden, knip ze uit en maak er sieraden en etuis van. Textiel is nu de volgende uitdaging. Ik kies daar kant en klaar producten voor, het liefst van bio-katoen, en bedruk deze ook. Nog niet te koop bij Markita, maar voorlopig probeer ik eerst op de beurzen en markten wat de reacties zijn. Een hele waardevolle graadmeter. Op Facebook peil ik ook reacties en post ik bijna dagelijks nieuwe ontwerpen. Via het hobbymagazine Hobby Handig verlopen mijn contacten met de hobbywereld.

   

                   Stempels

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Verder vind ik het heerlijk om met het gezin en de hond naar het strand en het bos te gaan, volg ik yogalessen, neus ik altijd in mode en sieradenwinkels en modetijdschriften naar de laatste trends, zijn winkels en markten op creatief gebied voor mij niet veilig en lees ik graag dikke boeken. Sinds kort krijg ik zin om meer van de wereld te gaan zien en worden onze vakanties anders. Een eigen camper lonkt en we steken meer grenzen over.

Kortom, Studio Collage is een nieuw begin in veel opzichten en beloofd nog veel…….

Interview door Veerle Postel

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?