Stev-b biedt handgemaakte kinderkleding en accessoires voor kinderen tussen 2 en 6 jaar. De kleding van Stev-b is herkenbaar door strakke vormen in combinatie met speelse, subtiele stoffenbewerking. Door de stoffenbewerking krijgt de kleding een unieke drie-dimensionele uitstraling. Diverse details, zoals kragen, manchetten, neklijn, etc., creëren een ècht stoere look.  

Deze week een interview met Sylwia van Stev-b

sylwia  

 

   ''Al als klein kind was ik vaak bezig met breien, borduren en haken.
    Maar ik vond het nooit spannend om volgens de boeken te werken."

 Wie ben je?

Mijn naam is Sylwia Niekolaas, ik ben 33 jaar oud. Ik kom oorspronkelijk uit Polen en ben naar Nederland gekomen in 2004. Toen had ik WO opleiding Management en Marketing achter de rug maar niet genoeg werkervaring en talenkennis om een goede baan te krijgen. Vandaag zeg ik: gelukkig! Dat was voor mij een goede reden om iets te gaan studeren, waar mijn passie lag: mode. Een paar jaar later heb ik in Rotterdam de HBO modevormgeving afgerond op Artemis Styling Academie..


Hoe is het allemaal begonnen?

Al als klein kind was ik vaak bezig met breien, borduren en haken. Maar ik vond het nooit spannend om volgens de boeken te werken. Ik ging dus altijd mijn eigen tekeningen borduren of breien of ik maakte leuke effecten door verschillende technieken te combineren. Toen ik heb leren naaien, ging ik mijn patronen vanaf de basis tekenen en naar mijn eigen ideeën aanpassen. De behoefte om vrij te zijn met mijn creaties was er dus van jongs af aan al. Er was nooit gebrek aan nieuwe ideeën, maar pas na mijn studie kon ik mijn creatief denken ordenen, mijn eigen stijl definiëren, eigen lijnen bepalen. Na mijn afstuderen in 2009 ben ik mijn kinderkledingmerk begonnen.

sylwia    colbert stev b

           Sylwia en haar collectie                                       Meisjes colbert ROCK


Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Ik werk 2 dagen per week in de horeca. Dat is voor mij een hele leuke afwisseling. Zo kom je in contact met verschillende mensen, hou je leuke gesprekken met hun of ga je gezellig een biertje drinken met je collega's. Dat helpt om te genieten van alle andere dingen dan je werk. Daarna ga je weer met plezier achter je gemiste naaimachine zitten.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Dat is een hele moeilijke vraag. Ik heb geen vaste techniek om op goede ideeën te komen. Soms heb ik stof of wol die ik heel bijzonder vind en dan ga ik daarmee spelen: vouwen, draaien, spelden, haken, naaien, knopen etc. Ik kan zo uren zitten voordat ik blij ben met het resultaat. Een andere keer heb ik al een geweldig idee als ik de stof/wol koop. Vaak kom ik ook een idee tegen gewoon op straat. Je ziet opeens een mooi element van een kledingstuk die volgens jou helemaal misplaatst is en zou prachtig staan als deel van een kraag. Heel inspirerend is ook herenmode. De kracht van mannenkleding is subtiele lijnen en details die de hele pasvorm en uitstraling kunnen veranderen. Ik kijk graag naar modebladen en in winkels met herenkleding. Dan ga ik nauwkeurig de afwerking en details bestuderen.

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ontwerpen is voor mij de kans grijpen om de wereld te veranderen: mooier en spannender te maken. Je gaat iets neerzetten wat volgens jouw anders en beter is. Zelfs als dit kleinschalig is heb je daar ontzettend veel plezier van. Als je producten verkoopt, zijn de inkomsten mooi mee genomen, maar de waardering die je daarvoor krijg geeft nog veel meer genot.

jas stev b       trui stev b

 

 

                 Jongensjas WICKER                                         Handgebreide trui SOFT                                               

Waar ben je momenteel mee bezig?

Mijn belangrijkste doel is het uitbreiden van het assortiment zowel voor jongens als voor meisjes. Daarnaast ben ik bezig om mijn website te bouwen.

 

interview door: Merel Roest

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?