Meubels zonder freubels, wij houden er van. Geen tierelantijnen, maar functionaliteit en tijdloosheid staan voorop bij het werk van meubelontwerpster en –maakster Sandra Nielen.  Zij hanteert bij het maken constructies die net anders dan anders zijn. Dit levert prachtige design meubels op!

Deze week een interview met Sandra Nielen van sandra nielen – meubels zonder freubels

 

Sandra Nielen

 

 

 “Wat ik mooi vind aan ontwerpen, is dat je iets creëert met je eigen visie, kennis en ideeën. En ik word blij van dingen bouwen!” – Sandra Nielen

 

 

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.
Mijn naam is Sandra Nielen, ik ben ontwerper en meubelmaker. Van jongs af aan vind ik het leuk om dingen te creëren. Ik hield van tekenen, knutselen en dansen. Tijdens mijn studie Industrieel Product Ontwerpen kreeg dit creëren meer richting.

Na een aantal jaar te hebben gewerkt bij Atelier Satyendra Pakhale waar ik veel heb geleerd op het gebied van vormgeving, wilde ik graag de stap nemen om als zelfstandige verder te gaan. Ik wilde dichter bij de gebruiker staan, persoonlijker ontwerpen en betrokken zijn bij het gehele proces. Er komt wel veel bij kijken, maar ik geniet van het zelfstandig ondernemen.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen?
Na mijn studie heb ik cursussen in houtbewerking gedaan om zo meer kennis te vergaren met het doel ook zelf meubels te kunnen maken. Mensen in mijn omgeving wisten waar mijn ambities lagen en zo kreeg ik in 2009 via via de vraag of ik een kinderbed wilde ontwerpen en maken. Ik had reeds eerder opdrachten gehad als ontwerper, maar dit was mijn eerst opdracht als meubelontwerper en -maker.

Vanaf dat moment kreeg het steeds meer vorm, waarin ik in 2010 de keus heb gemaakt om als zelfstandige te gaan werken. Door mijn persoonlijke benadering heb ik mijn bedrijfsnaam mijn eigen naam gegeven. Zonder hoofdletters, omdat ik dat een eleganter en eenvoudiger beeld vind.

 

tafel vertigo                     bureau kluut

tafel vertigo €395,00                                          bureau kluut €1610,00

 

Wat doe je nog meer, naast ontwerpen?
Naast ontwerper ben ik sindskort lid van de Bende. Dit is een collectief dat met bouwafval op locatie meubels en inrichtingen maakt in samenwerking met buurtbewoners, evenementbezoekers of leerlingen. Dit ter bevordering van sociale interactie en een speelse bewustwording. 

Tevens werk ik -voor een stabiele factor-  twee dagen per week met leuke collega's in een fijn restaurant. Verder houd ik van dansen, yoga, muziek, lekker eten maken en buiten spelen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Wanneer ik mooie dingen ervaar, inspireert mij dat. Dat kan een concert zijn, een dansvoorstelling, een boswandeling, een goed gesprek of heel direct: een stoel die heel goed in elkaar zit. Ik zie de bijzondere dingen die er zijn en worden gemaakt, waardoor ik zin krijg om actief in mijn leven te zijn om ook mooie dingen te maken.

Wat betekent ontwerpen voor jou?
Met aandacht kijken en nieuwsgierig zijn. Alles wat je tegenkomt goed bekijken en jezelf afvragen waarom je iets mooi of een goed ontwerp vind. En dan bedoel ik niet alleen kijken naar producten of meubels. Wat ik mooi vind aan ontwerpen, is dat je iets creëert met je eigen visie, kennis en ideeën. En ik word blij van dingen bouwen!

 

kast kabel met schuifdeurtjes                    stoel strip blauw

kast kabel met schuifdeurtjes €173,00                        stoel strip blauw €530,00

 

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?
Wanneer ik in opdracht werk, laat ik de briefing eerst even bezinken. Ik pak niet meteen pen en papier, maar laat mijn ideeën een beetje in mijn hoofd ronddwalen. De ideeën krijgen zo steeds meer vorm, zonder dat ik er echt voor ga zitten. De ene keer gaat het sneller dan de andere, voordat ik de ideeën op papier zet. Vervolgens gebruik ik de computer om de schetsen te modelleren in een 3D tekenprogramma.

Al snel communiceer ik met de opdrachtgever aan de hand van renderingen van het ontwerp. Wanneer de vorm wat concreter wordt, maak ik echte modellen om de ergonomie en verhoudingen goed te krijgen. Na goedkeuring ga ik aan de slag om het ontwerp te realiseren. Dit doe ik alleen of in samenwerking met andere professionals. Soms laat ik de ontwerpen van mijn collectie een tijd rusten om er vervolgens een frisse blik op te kunnen werpen.

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?
Ik heb uit mijn collectie een variant op de kast gemaakt van kastsysteem kabel, waarbij ik heb gekozen voor ander (ecologisch) plaatmateriaal, een betere afwerking en deurtjes. Verder heb ik een bestelling liggen bij de houthandel voor een nieuwe kast, die ik in opdracht heb ontworpen. Binnenkort heb ik een afspraak bij iemand om een boekenkast op maat te maken. En ik ben met verschillende projecten bezig met De Bende, waaronder het ontwerpen en maken van een decorstuk voor een theatergezelschap.

 

 

Interview door: Sigrid Lau

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?