Wat begon met simpele nestkasten en voederhuizen is nu uitgegroeid tot het maken van beelden en meubels waarbij de vorm van de boom centraal staat.

Deze week een interview met Theo van Onthout

theo

 

  "Vrij zijn om te maken wat jij ziet en mooi vind in de hoop dat anderen jouw ontwerp
   ook weten te waarderen."

 Wie ben je? 

Theo Jurrius, 31 jaar, samenwonend met Liedewij (net afgestudeerd kunstacademie) in Wolfheze in een oude boerderijwoning met onze 2 honden.
Mijn hobby's zijn schaken ( wat vooral terug komt in de grote schaakspellen etc) en zaalvoetbal.
Na vwo ben ik een jaar gaan werken in de boomverzorging en daarna gaan studeren maar dat bleek geen geslaagde combi. Dus na een paar jaar hbo ben ik gestopt en in de bouw gaan werken waar ik voor mezelf ben begonnen en zo o.a. het meubel maken ingerold.

Hoe is het allemaal begonnen?

Ik ben ooit begonnen met het verkopen van openhaardhout, raakte ik snel op uitgekeken. En zo 4 jaar geleden eens voorzichtig begonnen met het zagen van nestkasten en paddestoelen en krukjes. En aangemoedigd door mijn vriendin hierin verder gegaan zo zo langzamerhand mijn vaardigheden verbeterd. En elk jaar worden de meubels en beelden mooier, creatiever, diverser en groter etc.
Onthout: Ik zocht een pakkende naam voor mijn bedrijf maar wel met een verwijzing naar het woord hout of meubels of iets dergelijks. Maar vele combinaties bestonden al en zo kwamen na een tijdje brainstormen op het idee het woord onthoud te gebruiken maar dan met een T: onthout Lekker pakkend, makkelijk "te onthouden " en zo toch de verwijzing naar hout.
theo      theo2
Een mega schaakbord van Onthout, en een kleine versie, te koop op Markita! Schaakbord €110,-

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?


Naast het ontwerpen en maken van meubels en beelden ben ik als zelfstandig werkzaam in het aanleggen van beregeningsinstallaties. ( tuinberegening / sportparken/ stofbestrijding)

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn Inspiratie komt meestal uit de stukken hout zelf. De vorm van de boom of de tekening in een specifiek stuk hout. Mijn ontwerpen beginnen meestal met een boom of een stuk hout waar ik iets in zie en dit haal ik er vervolgens uit. 
Mijn een avondje struinen op het internet naar andermans creaties en dan het een met ander te combineren levert soms ook mooie dingen op.

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Vrij zijn om te maken wat jij ziet en mooi vind in de hoop dat anderen jou ontwerp ook weten te waarderen.
 
theo3    markita4
Theo tijdens het creatieve proces.                   Stoel van perenhout 

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Ik heb inmiddels een aardig verzameling hout liggen met allerlei verschillende vormen kleuren etc. Van het ene stuk weet ik direct wat ik van wil maken sommige stukken liggen een tijdje en nadat je 15 keer bent langs gelopen komt weet je het ineens. En soms ook gewoon toeval, bijvoorbeeld opzoek naar iets anders verzaag je een stuk hout en krijg je daardoor ineens een heel ander idee. Mijn lijst met meubels en beelden die ik nog wil maken is in ieder geval lang.

Waar ben je momenteel mee bezig?

De winter is voor mij vooral een tijd van ontwerpen, uitproberen en maken.
Soms met succes en som ook met tegenvallend resultaat maar altijd maar doorgaan met verbeteren / leren etc.
Momenteel staat er een open boekenkast van sloophout op het programma, iets anders werken met hout direct van de boom maar ook heel leuk en waarschijnlijk levert dit ook weer leuke ideeën op voor nieuwe meubels tijdens met proces.


interview door: Merel Roest

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?