Janneke Gleijm-Haaksman, de vrouw achter Natuurlijk Zilver, is een veelzijdig kunstenares. Want naast haar fascinatie voor de natuur heeft ze nóg een grote passie: zilver! Janneke is afgestudeerd edelsmid en ontwerpt en creëert sinds een paar jaar een eigen collectie van zeer sprekende zilveren sieraden. Net zo uniek als haar natuurlijke sieraden. 

Deze week een interview met Natuurlijk Zilver

 

Natura Artis Magistra, oftewel: De natuur is de leermeester van de kunst. Dit geldt in alle  opzichten voor het werk van Janneke. Die inspiratie uit de natuur wordt door haar onnavolgbaar  vertaald in unieke sierraden. "Ik ga graag de uitdaging aan om voor ú dat ene, bijzondere  sierraad te creëren."

 

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf. 

 Mijn naam is Janneke Gleijm-Haaksman, de vrouw achter Natuurlijk Zilver. Ik ben in mijn vaders  voetsporen getreden en net als hem docent bloemsierkunst geworden. Aan het einde van mijn opleiding  heb ik de Proeve van Meesterschap afgelegd; Dit is de hoogste graad in de Nederlandse bloemsierkunst.  Na een paar jaar in het agrarisch onderwijs te hebben gewerkt, ben ik in Schoonhoven de opleiding  Goudsmeden gaan volgen. Sinds 2011 heb ik mijn bedrijf Natuurlijk zilver.

 
Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Ik ben opgegroeid in een creatieve en natuurminnende familie. Zelf dingen maken en veel naar de natuur kijken, was voor ons niets vreemd. Het liefst keek ik naar details in de natuur, ‘onkruid’, de kleinste plantjes en het liefste “alles van de grond”. Mijn Proeve heb ik afgelegd met het thema Plantaardige ringen, allemaal ringen vervaardigd van alleen plantaardig materiaal. Tijdens de opleiding Goudsmeden was al gauw duidelijk dat mijn kracht ligt op de combinatie tussen het plantaardige en het zilver. Daar komt ook de naam Natuurlijk Zilver vandaan, een samensmelting van de natuur (waar de inspiratie en het gebruik van natuurlijke materialen vandaan komt) en mijn  voorliefde voor zilver. Dit zie je terug in mijn kettingen zilver en zilveren ringen.   

  


Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Naast het Natuurlijk Zilver heb ik nog twee schatten van kinderen en een lieve man, welke natuurlijk ook de nodige aandacht willen. Daarnaast doe ik aan yoga, waar ik mijn rust vandaan haal. 


Waar haal jij je inspiratie vandaan?

De natuur is voor mij de grootste inspiratiebron. Mijn focus ligt op de natuur in Europa, waarbij ik het meeste kan halen uit de natuur in de omgeving en in Noorwegen. Daarnaast word ik erg geïnspireerd door de Noorse klederdrachtjuwelen.    

Wat betekent ontwerpen voor jou? Wanneer ik juwelen maak, ga ik er helemaal in op. Het maken van dat juweel wat in mijn hoofd het idee is, iets maken van iets nieuws, het resultaat. Samen met klanten een nieuw juweel ontwerpen heeft een ander gevoel van ontwerpen, net zo leuk, misschien wel uitdagender.

   

Materialen zoeken in Noorwegen            Noors klederdracht juweel                      Ketting Marysia


Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Kijken, kijken en kijken, daarna nadenken, nadenken en nadenken en als laatste, doen, doen en doen. Veel schetsen doe ik niet, want m’n handen kunnen het beter máken dan schetsen. Het zit in mijn hoofd en vanuit daar werk ik. Wordt het dan weleens anders? Uiteraard, maar dat is de charme van mijn manier van werken. Totale afwijking komt weinig voor, als ik iets bedacht heb, dan wil ik het ook graag zo hebben. 

                                                                      Oorhangers Rode Spiraal


Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Momenteel heb ik mijn focus liggen op het filigraanwerk. Daarnaast ben ik bezig met nieuwe juwelen van zilver met realistische vormen uit de natuur.Interview door Veerle Postel

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?