Oude kleding of een stofje over? Marjolijn Weeda is een fervente verzamelaar van stoffen en knopen, waarbij haar handen jeuken om ze een nieuwe bestemming te geven. Zij verwerkt ze naar haar eigen ontwerp in vrolijke knuffelbeesten en grappige vogel mobiles, allemaal stuk voor stuk uniek. Alle onderdelen produceert ze zover mogelijk zelf, zoals onder andere haar eigen label met handgedrukt Running Chicken logo. Wij worden heel vrolijk van de bonte beestenverzameling in haar shop!

Deze week een interview met Marjolijn Weeda van Running Chicken speelgoed

 

Marjolijn Weeda  

 “Ontwerpen is voor mij niet alleen denken, maar vooral doen. Juist door het daadwerkelijk in elkaar te zetten, móet je keuzes maken en kom je vooruit.” – Marjolijn Weeda

 

 

 

 

Wie ben je?
Ik ben Marjolijn Weeda, ontwerper en maker van Running Chicken speelgoed. Ik studeerde in 2008 af op de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Daarna ben ik me gaan richten op datgene wat ik het leukst vind om te doen: het ontwerpen en maken van driedimensionale objecten. Dat klinkt heel breed en dat is het ook. Ik doe van alles, omdat ik veel dingen leuk vind om te doen en ik eigenlijk niet kan kiezen. Eén van mijn activiteiten is het ontwerpen en maken van speelgoed onder het merk Running Chicken.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen?
Tijdens mijn studietijd is mijn stoffen- en knopenverzameling langzaam gegroeid. Ik probeerde af en toe kleren voor mijzelf te naaien en maakte tassen en etuis voor vriendinnen. Tot die tijd was het werken met stof meer een hobby geweest. Na mijn afstuderen besloot ik serieuzer aan de slag te gaan met het maken van speelgoedknuffels, tassen en mobiles.

Ondertussen had ik zoveel materiaal verzameld, dat het me een uitdaging leek om mijn stoffenverzameling op te maken door een heleboel knuffels te maken en verkopen. Alleen heb je voor het maken van knuffels en mobiles niet heel veel materiaal nodig. En de mensen in mijn omgeving weten ook dat ik graag met tweedehands stoffen of snijresten werk. De stoffenverzameling lijkt eerder te groeien dan te krimpen, dus zal ik er nog wel even mee doorgaan! Gelukkig heb ik nog steeds veel plezier in het maken van vrolijke, kleurrijke beesten en andere spullen.

 

 

Rammelaar vogeltje                      Etui “Rik”  

Rammelaar vogeltje € 8,50                                   Etui "Rik" € 16,50

 

Waar komt de naam Running Chicken vandaan?
Op de middelbare school maakte ik, naar aanleiding van het werk van de expressionistische schilder Paul Klee, tekeningen van zijn vogeltjes die uit één lijn bestonden. Deze lijntekeningen bleven leuk om te maken, want ze waren heel eenvoudig en altijd goed. Want onafhankelijk hoe de lijnen van het lijfje, de poten of kop liepen, de vogels kregen meteen karakter. De tekening slaagde altijd, want de vogels hoefden juist niet perfect te zijn. In de loop der jaren heb ik heel wat verschillende versies van de vogeltjes getekend, maar de basis van de lijntekening bleef.

Mijn knuffels hebben dezelfde eigenschappen als de vogeltekeningen: ze zijn niet perfect zoals veel knuffels uit de speelgoedwinkel, maar hebben stuk voor stuk karakter en maken je vrolijk. Ik word er altijd heel blij om ze te maken. Daarom hebben de knuffels een label met daarop het logo van de rennende kip, de vogel-lijntekening die ik het leukst vind om te maken: “Running Chicken”! Tevens leek het me slim om ze een Engelse naam te geven.

Wat doe je nog meer naast Running Chicken?
Naast het ontwerpen en maken van speelgoed werk ik als freelance ontwerpdocent op de faculteit Industrieel Ontwerpen. Ik maak in opdracht zand-, sneeuw- en ijssculpturen op verschillende locaties in Nederland, Europa en zelfs daarbuiten. Daarnaast heb ik in Delft een eigen atelier waar ik beeldhouw in albast, travertijn en marmer. Meer informatie daarover vind je op mijn portfoliowebsite: www.marjolijnweeda.nl.

Wat betekent ontwerpen voor jou?
Ontwerpen is voor mij niet alleen denken, maar vooral doen. Ik “denk” voornamelijk met mijn handen. Ik kan eindeloos blijven filosoferen over hoe ik een product het beste kan maken. Juist door het daadwerkelijk in elkaar te zetten, móet je keuzes maken en kom je vooruit.

Ik ontwerp en maak producten voor kinderen. Dan is het heel belangrijk dat je producten veilig en gemakkelijk schoon te maken zijn. Tijdens het maken van de producten zit dat altijd in mijn achterhoofd, want het is toch knap lastig als een knuffel bijvoorbeeld niet in de was kan.

 

Knuffel “Jep”                    Vogeltjes mobile 4 (rood, paars)

 

Knuffel “Jep” € 32,50                              Vogeltjes mobile 4 (rood, paars) € 33,50

 

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces, waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik werk heel direct, met alles wat ik doe. Ik “denk” met mijn handen. Of het nou met zand, ijs, steen of stof is, het creatieve proces is ongeveer gelijk. Ik zet niets of nauwelijks iets op papier, maar begin gewoon. Daarbij heb ik de fantastische vrijheid om mijn eigen dag in te delen en te doen waar ik het meeste zin in heb.

Het begint ermee dat ik heel veel zin krijg om achter de naaimachine te kruipen.  Omdat ik iets nieuws uit wil proberen, ik nieuwe stoffen of knopen heb gekocht of gekregen, of omdat ik een knuffel of mobile mag maken voor een geboorte. De materialen of iets als een geboortekaartje kunnen al genoeg aanleiding geven om iets nieuws te maken.

Ik kies eerst een aantal stoffen uit die ik qua kleur mooi bij elkaar vind passen. Daarbij probeer ik altijd een frisse en een wat onverwachte combinatie te maken, door bijvoorbeeld een ribstof uit de jaren ’70 te combineren met een knalkleur van nu, of gekke streepjes te combineren met een vrolijk bloemstofje. Voor knuffels vind ik het belangrijk dat de stoffen heel zacht zijn en in de gekozen samenstelling in de wasmachine kunnen.

Waar ben je momenteel mee bezig?
Momenteel ben ik me aan het voorbereiden op de komende markten, waar ik met Running Chicken een kraam heb, door te zorgen voor genoeg voorraad. Omdat mensen graag iets kleins uit je kraam kopen, ben ik een flinke verzameling hele leuke sleutelhangers aan het maken. De kunst is om je arbeidstijd per product zo laag mogelijk te houden, anders worden de producten te duur. En dat lukt me nu aardig. Tevens probeer ik mijn afzetmarkt te verbreden.

De vogeltjes of kippen passen natuurlijk erg goed bij Pasen. Ik ga er nog even op broeden wat ik daar precies mee ga doen, misschien iets voor op de Paastafel?

 

 

Interview door: Sigrid Lau

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?