KUS-SEN is in juli 2011 gestart door Susan van Heumen, die van oorsprong binnenhuisadviseur is.

De kussens die persoonlijk gemaakt worden door Susan hebben een duidelijk eigen handschrift. Susan combineert vele verschillende stoffen met elkaar zodat een eigen en uniek kussen ontstaat. Zij heeft een feilloos gevoel voor kleurcombinaties en vlakverdeling.

De stoffen die voor elk kussen gebruikt worden zijn restanten van hoge kwaliteit. Normaliter worden deze stoffen gebruikt door gerenommeerde meubelmerken als Montis, Gelderland, Linteloo, Zanotta en vele anderen voor meubelstoffering.

Stoffenmerken waarmee gewerkt wordt zijn Kvadrat, De Ploeg, Fanny Aronsen, Gelukkig, Designers Guild en vele anderen. Regelmatig wordt er ook leer verwerkt in de kussens. KUS-SEN werkt veel met wol en gecombineerde stoffen. Juist de combinatie tussen de verschillende soorten stof: grof, zacht, harig, met print, zonder print etc, maakt elk kussen weer origineel en spannend.

Een kussen wordt nooit tweemaal hetzelfde gemaakt. Kussens van KUS-SEN zijn duurzaam, tijdloos en heel toegankelijk. Ze passen in elk interieur en laten zich moeiteloos met elkaar en met andere kussens combineren.

Deze week een interview met de ontwerpster van Kus-sen.
"Het bezig zijn met die prachtige stoffen en materialen, daar wordt ik echt heel gelukkig van."
Wie ben je?

Mijn naam is Susan van Heumen en ik ben van oorsprong eigenlijk binnenhuisadviseur. Ik woon met mijn man en twee kinderen in Oudendijk, een klein dorp in Noord-Holland. Ik werk gewoon vanuit huis, ik heb niet zo heel veel nodig eigenlijk om te kunnen werken behalve een plek om te naaien en mijn stoffen op te slaan. Gelukkig heb ik een hele grote zolder.

Hoe is het allemaal begonnen?

Omdat ik in mijn werk als binnenhuisadviseur vaak stofstalen nodig had voor presentaties had ik op een gegeven moment een behoorlijke stapel prachtige stoffen. Die hebben eerst een aantal jaar in een kast gelegen tot ik jaren geleden dacht: ik maak er kussens van. Daar kreeg ik altijd erg leuke reacties op. Toen dacht ik er nog niet aan om er echt iets mee te doen. Dat kwam eigenlijk pas begin 2011. Mijn partner had al wel eens gezegd of het niet iets was om serieus te gaan verkopen, en dat leek mij eigenlijk ook wel erg leuk. De webshop was in juli 2011 een feit. De naam KUS-SEN had ik vrij snel bedacht. Ik wilde een simpele naam die goed blijft hangen. Het streepje ertussen symboliseert eigenlijk het feit dat mijn kussens uit verschillende stukken bestaan. Daarnaast wilde ik een korte naam omdat ik leren labels aan mijn kussens heb die natuurlijk niet te groot kunnen worden.

susan in haar atelier Stoffen

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Ik geef nog steeds interieuradvies. Daarnaast heb ik natuurlijk een huishouden te runnen...

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal echt overal inspiratie vandaan, uit tijdschriften, de natuur, boeken, vogels, het kan van alles zijn. Het gaat dan voornamelijk om mooie kleurcombinaties die ik kan gebruiken in mijn kussens.

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Het bezig zijn met die prachtige stoffen en materialen, daar wordt ik echt heel gelukkig van. Op mijn zolder heb ik al mijn stoffen liggen en het is heerlijk om de verschillende stukken bij elkaar te zoeken en er iets moois van te maken. Mijn label staat voor unieke items wat inhoudt dat ik nooit tweemaal hetzelfde kussen maak. Dat maakt het leuk voor de klant maar ook voor mij!

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Als ik op mijn zolder kom heb ik vaak al een idee welke kleuren of stoffen ik wil gebruiken. Dan ga ik op zoek naar de perfecte combinatie. Soms heb ik een prachtige stof die enigszins 'moeilijk' is om te combineren maar dat vind ik dan juist een leuke uitdaging. Als ik de stoffen bij elkaar gezocht heb leg ik het ontwerp uit en knip ik de stoffen op maat. Daarna ga ik deel voor deel in elkaar zetten. Tussentijds pers ik de naden terug voor een mooier resultaat.


Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Op dit moment ben ik bezig met een aantal opdrachten voor particulieren die kussens op maat willen en maak ik weer een serie kussens die bij Sanoma Media komen te liggen. Ook moet ik weer nieuwe voorraad maken want ik ben 6 en 7 april te vinden in de Onedayshop (Haarlemmerdijk 41, Amsterdam) en daarvoor moet ik natuurlijk wel genoeg kussens hebben!

Kussenkussen 
                       Kussen Kussen

 

Interview door: Eva Hendrix

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?

Share