Jootje Styling verkoopt handgemaakte hebbedingen, veelal van textiel. Deze zijn gehaakt, gebreid of genaaid. Het is een vrolijk vormgegeven winkel met producten als sleutelhangers, woonaccessoires zoals onderzetters, koelkastmagneten, kussens en vazen. Leuk om te hebben of om cadeau te geven!


Deze week een interview met Jorien van Jootje Styling

jootje styling 

 

    ''Eigenlijk ben ik altijd bezig met nieuwe projecten, zo is geen knuffel gelijk bij mij."

 

Wie ben je?

Mijn naam is Jorien Kooistra, maar ik word vaak Jootje genoemd, vandaar mijn bedrijfsnaam. Ik ben geboren en getogen in het mooie Appelscha in Friesland. Eenmaal de vleugels uitgeslagen, ben ik via Zwolle naar Groningen gegaan. Hier woon ik met erg veel plezier, het is een gezellige stad.


Hoe is het allemaal begonnen?

Vroeger was ik, samen met mijn tweelingzus, altijd al aan het tekenen, borduren, origamiën, kleien. Alles hebben we wel door onze handen laten gaan. Na de Havo ben ik naar de kunstacademie in Kampen gegaan. Hier ben ik vroegtijdig mee gestopt, ik was toen 17 en duidelijk nog 'te jong' voor deze opleiding. Er werd veel van jezelf gevraagd en ik had erg behoefte aan meer dan kunst in de klas. Uiteindelijk, na wat omzwervingen, heb ik de Stylingacademie in Amsterdam gedaan. Vanaf toen ben ik ook weer serieus aan het ontwerpen geslagen. De naam mag duidelijk zijn, Jootje is mijn bijnaam en ik ben stylist.
 

jootje styling 1    jootje styling


Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Ik heb een aantal jaren als tassenontwerper gewerkt bij een commercieel bedrijf, maar ben toen steeds meer voor mezelf gaan werken. Uiteindelijk stond ik, vanwege de economische crisis, op straat en had ik nóg meer tijd voor Jootje Styling. Op dit moment ben ik fulltime bezig met Jootje. Sinds een klein jaar geef ik ook creatieve workshops in een mooie ruimte, die ik omgetoverd heb tot een gezellige woonkamer met 60's behang en een hele grote, houten tafel. Ik geef vooral veel haakworkshops, maar ook bijvoorbeeld naaldvilten of het maken van sleutelhangers.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie overal en nergens vandaan. Soms bezoek ik een modebeurs, zoals de Kleine of Grote Fabriek, maar ik kijk ook goed om me heen. Eigenlijk gaat dat vanzelf. Of ik kom ineens in een brainstormsessie terecht met mijn zus, die je wel mijn rechterhand kunt noemen.

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ontwerpen hoort bij mij, evenals het handmatige proces van mijn producten. Ik wil niet zeggen dat alles handmatig is, of zal blijven, maar zeker een groot deel. .

jootje 3

De workshopruimte. 

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Voor mijn knuffels ga ik altijd in de werkkamer zitten en haal de stoffen tevoorschijn. Ik heb een aantal vaste modellen en soms komt daar een nieuwe bij. En dan komt er, door met de stoffen wat heen en weer te schuiven, weer een nieuwe knuffel uit. De modellen komen tot leven door schetsen in mijn schetsboek.

Waar ben je momenteel mee bezig?

Eigenlijk ben ik altijd bezig met nieuwe projecten, zo is geen knuffel gelijk bij mij. Saartje de Muis zit altijd in het 'maaktraject'. Mijn zus is hiervan de breister en ik naai Saartje aan elkaar en geef haar een schattig rokje. Saartje is zo ongeveer het huismodel van Jootje. Zo lopen vaak meerdere projecten, klein of groot, door elkaar.
 

jootje 4

De knuffels van Jootje Styling


interview door: Merel Roest

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?