JongKruit producten zijn stoer, basic en de ontwerpen functioneel.
In september 2010 startten Annemarie de Jong en Marieke Kruithof het label JongKruit. Alle JongKruit producten zijn gemaakt van oude kunststof festivalbanieren. De collectie bestaat uit verschillende tassen voor dagelijks gebruik, laptophoezen, telefoonhoesjes, portemonnees en Sleutelhangers. Elke tas is uniek en gemaakt met veel aandacht, passie en plezier. Maar JongKruit is meer! 

 

Deze week een interview met Annemarie van Jongkruit

 

interview jongkruit

 

'''We ontwerpen een product geheel en passend op de wensen van de klant. Daarbij is het iedere keer een uitdaging om met praktische oplossingen te komen. We kiezen in onze ontwerpen voor eenvoud, simpele vormen en optimale stevigheid.''

 

 

 

Wie ben je?

Ik ben Annemarie de Jong 31 jaar, geboren en opgegroeid op Terschelling.  Na mijn opleiding communicatie en Event management ben ik aan de slag gegaan in de Culturele Sector. Bij de Stichting Vrede van Utrecht werk ik nu zo’n 6 jaar als producent. Ik produceer verschillende events en activiteiten waar veel reclame banieren worden gebruikt. Deze festivalbanieren worden vaak eenmalig gebruikt om een activiteit aan te kondigen.  
Met Marieke Kruithof heb ik JongKruit opgezet, Marieke werkt 1 dag bij de Vrede van Utrecht, waar we elkaar hebben leren kennen.

Waar is het allemaal begonnen?

De creativiteit en de wil om iets te doen met materiaal dat anders in loodsen blijft liggen of wordt weggegooid was bij ons beiden heel sterk. We zijn gaan experimenteren en gaan verkopen op markten om reacties van de consument te horen. In 2010 zijn we officieel van start gegaan met het label JongKruit. Een combinatie van onze achternamen! Marieke is de meest  creatieve van ons twee. Marieke heeft veel items ontworpen voor onze collectie en is erg belangrijk voor de uitsneden en kleurcombinaties. Ook maakt Marieke alle tassen op maat. Ik ben meer de organisator en zorg dat de ateliers materialen krijgen, daarbij ben ik verantwoordelijk voor de zakelijke kant. We hebben elkaar in het werk goed gevonden, maar werken er nog hard aan om meer tijd aan JongKruit te kunnen besteden. Time management in combinatie met onze andere banen is voor ons bijna dagelijkse kost.
We krijgen regelmatig opdrachten van bedrijven die tassen op maat bij ons bestellen. Het bedrijf wil duurzaam en verantwoord werken, daar kunnen wij bij helpen! 'Als je hoort hoeveel er wordt weggegooid .... Onze handen jeuken!'

                Tas Jongkruit intervies               jongkruit

              Schoudertas Mies € 40,00                    Laptophoes Fedde € 40,00

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

Op dit moment hebben we voor de winkels op Schiphol een map ontworpen die de zakjes vervangt voor de kassabonnen, dagelijks worden vele zakjes gebruikt om de bonnen naar Kantoor te transporteren. Dit zijn hele leuke opdrachten, waar wij veel voldoening uit halen. Het is erg leuk om tot een product op maat te komen. We ontwerpen een product geheel en passend op de wensen van de klant. Daarbij is het iedere keer een uitdaging om met praktische oplossingen te komen. 'We kiezen in onze ontwerpen voor eenvoud, simpele vormen en optimale stevigheid.'

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Inspiratie halen we vaak uit het contact met de opdrachtgever, we bedenken dan ter plekke passende oplossingen. Voor onze eigen collectie ontwerpen we de tassen zelf, maar onze samenwerkingspartners - sociale werkvoorziening en sociale werkplaatsen komen ook vaak met advies voor de uitvoering. We vinden het erg leuk om op deze wijze met elkaar tot tas te komen.

                 iphone hoes jongkruit               ipad hoes jongkruit

                Telefoonhoes Kris € 12,50                 Ipadhoes Steijn € 30,00


Hoe omschrijf je het creatieve proces?

In ons creatieve proces gaan we veelal uit van onze eigen wensen en ideeën voor een tas die we zelf zouden willen hebben. We starten dan met tekenen, en al snel gaan we met de naaimachine aan de slag. Dan maken we een product dat we eerst zelf gaan testen. Als de tas door onze eigen test is gekomen gaat deze in productie. We proberen ons te onderscheiden met bijzondere uitsnede van prints van banieren en gebruiksgemak. 

 

interview door: Merel Roest

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?