Design X Ambacht is een jong en bijzonder designlabel met een sociaal signatuur. Het merk kent meerdere productlijnen ontworpen door verschillende designers en gemaakt door mensen met een beperking vanuit zorgorganisatie Siza. Ruud Jan Kokke bekeek de mogelijkheden van de medewerkers in de werkplaatsen van Siza en ontwierp de houtproducten voor Design X Ambacht. Sander Luske tekende voor de ontwerpen op keramiekgebied. Een prachtige porselein collectie wordt stuk voor stuk met de hand vervaardigd. 

Deze week in De Maker Achter het Product een interview met Marco de Leeuw van Design X Ambacht.

 

 

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Mijn naam is Marco de Leeuw en ik ben als productontwikkelaar/ manager werkzaam voor ons bijzondere label Design X Ambacht. Design X Ambacht is een initiatief van zorgorganisatie Siza. Siza verleent diensten aan mensen met een beperking en ondersteunt de cliënten daar waar nodig is. Ook op werkgebied. Binnen de activiteitencentra willen we af van het gefröbel en goed bedoelde activiteiten. Als men mensen met een beperking serieus wil nemen dan horen daar ook goede producten bij. Daarom nodigen we ontwerpers uit en kijken we naar de mogelijkheden en talenten van de cliënten die binnen een ambacht gebied werkzaam zijn. Deze producten zetten we in de markt met als kernwaarden originaliteit, kwaliteit en duurzaamheid. Onze producten worden op ambachtelijke wijze vervaardigd door cliënten met een beperking die op deze wijze perspectief krijgt. In het maakproces worden hun vaardigheden verder ontwikkeld die men straks kan gebruiken op de arbeidsmarkt.

Wanneer zijn jullie gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Het label hebben we geïntroduceerd op de Dutch Design Week 2013 in Eindhoven. Dat was voor ons de aftrap. Het label is ontstaan omdat we hele goede reacties kregen op de inrichting van een horecagelegenheid: T-HUIS in Arnhem. We vroegen Ruud Jan Kokke het prachtige gebouw in te richten met als uitgangspunt dat onze cliënten in de houtwerkplaatsen de stoelen en tafels konden maken. Dat bleek een schot in de roos want de cliënten vonden het geweldig om producten te maken die daadwerkelijk goed zijn en gebruikt worden. Daarna hebben we productielijnen opgezet. Kort daarna zijn we ook gestart binnen de keramiekwerkplaatsen met Sander Luske. Design X Ambacht symboliseert de ontmoeting en kruisbestuiving tussen designers en onze cliënten binnen de ambachtelijke werkplaatsen.

 

      

            Tafellamp €59,00                       Vaas, Slow Printing €95,00               Stoel DxA € 219,00 

 

Wat doen jullie nog meer naast ontwerpen?

Naast de werkzaamheden voor Design X Ambacht vervaardig ik objecten voor publieke ruimtes. Deels in opdracht, deels vrij werk. Vooral Community Art projecten vind ik interessant en erg leuk om aan te werken. Ik heb een passie voor ambachten in de breedste zin van het woord. Ik werk zelf veel met papier, hout en kunsthars. Voordat ik voor Siza en mezelf ging werken heb ik jarenlang voor een keramiekfabrikant gewerkt. Daar werkte ik veel samen met kunstenaars met een beperking. Ik ben van mening dat er veel meer mogelijkheden zijn dan beperkingen. Mensen zijn geneigd dingen voor anderen in te vullen en beperken daardoor juist de mensen die zelf dingen zouden kunnen. Stap af van de gebaande paden en durf te ontdekken en te ontmoeten!

Hoe zou je jullie creatieve proces omschrijven?

De ontwerpers kijken naar de mogelijkheden en talenten van de cliënten. Het is een hele mooie manier van producten ontwerpen. Sander Luske en Ruud Jan Kokke zijn bevlogen ontwerpers die hun sporen in binnen en buitenland hebben verdiend. Zij zijn erg betrokken bij het proces en komen regelmatig langs om te monitoren.

 

   

 

Waar zijn jullie momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

We hebben onlangs een paar nieuwe producten ontwikkeld. Een stapelbare variant van de stoel , een terrasstoel, een slacouvert met snijplank. Uitbreiding van de keramiekcollectie zit in de pen. Sander Luske heeft een paar mooie ideeën die we hopelijk einde van het jaar kunnen laten zien. Het streven is dat we jaarlijks een nieuw product van een designer kunnen introduceren. Mits financieel haalbaar, wellicht via fundraising/ crowdfunding. We dienen onze eigen broek op te kunnen houden. Binnen Siza werken cliënten ook met andere ambachtsproducten dus we kijken verder. De eerste gesprekken met toonaangevende designers heb ik vlak voor de zomer gehad. Een vervolg zit er zeker in!

Houd de shop van Design X Ambacht dus goed in de gaten! 

 

 

Interview door Nadine van Osch

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?