Dario Scapitta is in Valenza (Italië) geboren, de hoofdstad van de Italiaanse goudsmeden. In Valenza is hij zijn studie sieraden ontwerpen begonnen. Vervolgens trok hij naar Milaan om verder te studeren aan de Academie voor Schone Kunsten van Brera op de afdeling set design en interieurarchitectuur.
 

 

"De verscheidenheid van de gebruikte materialen geeft nog meer glamour en de persoonlijkheid aan het object."

 

 

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Mij naam is Dario Scapitta, ik woon in Enschede sinds oktober 2010. Ik ben in Valenza (Italië) geboren, de hoofdstad van de italiaanse goudsmeden. Hier studeerde ik sieraden ontwerpen en vervolgens heb ik een studie van set design en interieurarchitectuur aan de Academie voor Schone Kunsten van Brera in Milaan gedaan. Al meer dan tien jaar ontwerp ik sieraden, zoek ik naar trends, zoals kleuren, materialen en vormen. Creativiteit en originaliteit zijn de basis van mijn werk. Ik ben nu werkzaam als freelance sieraden ontwerper, ik ontwerp mijn eigen collecties. Ik doe dit met behulp van 3D-print technologie om objecten te realiseren. Ik werk met verschillende materialen zoals zilver, nylon en goud waarmee ik verschillende vormen kan maken met een modern en eigentijdse aspect.


Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Ik ben vanaf kleins af aan betrokken met sieraden, dit omdat mijn familie in de sieraden industrie werkzaam zijn geweest. Misschien is dit ook 1 van de redenen waarom ik het ontwerpen van sieraden in mij heb zitten. Als Dario Scapitta design ben ik begonnen in september 2012. Vanzelf sprekend komt de naam van mijn eigen naam af.

                

              Van online ontwerp naar echte ketting                                              Black rose collier


Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Ik werk parttime in een call-center vanaf ik in Nederland ben komen wonen. Als zelfstandige is het nog niet mogelijk om alleen van mijn sieraden te leven. Vanzelfsprekend is mijn droom om fulltime bezig te zijn als sieraden ontwerper zodat ik de hele dag bezig kan zijn met ontwerpen van nieuwe creaties. Daarnaast houd ik er van om met vrienden samen te koken en nieuwe steden te bezoeken, wat dat betreft ben ik echt een levensgenieter.


Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiraties haal ik uit al het moois wat de natuur te bieden heeft, de architectuur en de mode. Heel vaak krijg ik ideeën als ik bijvoorbeeld bijna in slaap val of als ik een schilderij bij een expositie bewonder. Mijn roeping als designer is om de ideeën die mij binnen schieten om te zetten naar nieuwe vormen.

 

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Het creëren van nieuwe vormen in sieraden die goed draagbaar zijn. Design is veel onderzoek doen naar materialen vormen en kleuren. Met alles wat ik doe ben ik constant bezig te ontdekken wat voor nieuwe vormen ik gebruiken kan om mijn sieraden te creëren, dit is voor mij wat ontwerpen inhoudt.

    

        Butterfly oorbellen                      Pepita ovaal ring                      Coralia armband


Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Er schieten mij zoveel ideen van creaties binnen die ik langzaam uitwerk bij het ontwerpen van mijn sieraden. Dit doe ik dan eerst door op papier te schetsen. De volgende stap is dan met wat voor materialen ik wil werken om een sieraad te realiseren. Daarna begin ik met het uitwerken van de sieraad via een 3D programma. Een idee wat mij vandaag kan binnen schieten kan zo zijn dat ik het pas een jaar later als sieraad presenteer.


Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Op dit moment ben ik bezig mijn sieraden te promoten door middel van beurzen en exposities. Daarnaast houd ik nooit op nieuwe creaties te bedenken. Een voorbeeld is dat ik op dit moment aan het uitzoeken ben of ik sieraden kan ontwerpen met verschillende materialen in één object, zoals 3D geprinte materialen combineren met natuurlijke stoffen zoals bijvoorbeeld leer, textiel, metaal, goud of zilver.

Interview door Veerle Postel

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?