Als er nou iets leuks is in dit leven dan is het wel om de dingen om ons heen mooier te maken, leuker en gezelliger. Vaak heerst er vlakheid en doe maar gewoon mentaliteit, jammer want: "wat is nou gewoon”? Ik kijk liever naar de sprankeling, naar mogelijkheden, nieuwe en “simpele” dingen om ons heen mooier maken. Dit doe ik door stylen, kleuren, nieuwe ideeën creëren en ontwikkelen. 

Deze week een interview met Paula Huizenga ontwerpster van ByPaula

Paula Huizenga

 

 

     "Ontwerpen betekend voor mij uitproberen en vooral "doen"! Dat wat er nog
       niet is toch bedenken en uitvoeren of opnieuw vorm te geven.

 

 

Wie ben je?

Paula Huizenga, in 1999 afgestudeerd aan de Noordelijke Hoge School te Leeuwarden, afstudeerrichting Textiele Vormgeving. Ik ben werkzaam geweest als inkoper, trendwatcher en styliste in o.a. schoenen en de kledingbranche en heb gewerkt in het Verre Oosten. In 2007 ben ik gestart met Paula Huizenga Styling en sinds een paar jaar heb ik mijn eigen label  ByPaula.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

In 2010 ben ik gestart met het ontwerpen onder mijn eigen label By Paula.  Tijdens het inrichten van woningen vond ik dat er een bepaald type lampen met bepaalde vormen ontbraken. Een hoge vloerlamp met een lange smalle kap voor achter een Fauteuil in een hoek bijvoorbeeld, zo is de Epsilon ontstaan. Een tafellamp die meerder lichtstralen heeft door de opening in de kap waardoor je met de muur erachter meer schijnlicht krijgt. Zo is de “LINE” serie ontstaan. Kappen met een opening op die wijze waren er nog niet. Ik dacht: dat kan anders en ben zelf aan de slag gegaan. Zo is By Paula ontstaan: “wel ff met een gezellig labeltje”.

lamp bypaula  lamp bypaula 2   

                                   Vloerlamp Epsilon                                           Tafellamp Alpha


Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Naast het ontwerpen geef ik Interieur-en styling adviezen aan particulieren en projectmatig voor bedrijfsruimtes. Tevens ben ik Interieur Styliste bij Team Erwin Hamming-Schott, HomeCenter Wolvega en Lippe Wonen. Bij Home Center hou ik op zaterdag en iedere middag (behalve maandag) met het stylingteam inloopspreekuur, geef advies en teken plattegronden in. Daarnaast coördineer ik workshops en geef ik les op het Friesland College aan D’drive opleiding richting Styling en Interieur. Ook help ik klanten met het ontdekken van een eigen stijl en smaak. Nog steeds geef ik adviezen op gebied van kleding en help ik met de styling van fotoshoots.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Zelf heb ik veel bewondering voor designers en ontwerpers die iets bedenken en dat ook in de markt zetten of die daadwerkelijk veranderingen of vernieuwingen brengen. Ik hou van daadkracht, dat is één van mijn inspiratiebronnen.

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ik heb mijn opleidingen gevolgd in de mode, styling, design en interieur. Dat mijn baan ook in deze wereld zou plaatsvinden was wel duidelijk.

Ontwerpen betekend voor mij uitproberen en vooral "doen"! Dat wat er nog niet is toch bedenken en uitvoeren of opnieuw vorm te geven. Daarnaast is ontwerpen voor mij ook open staan voor mogelijkheden, bijsturen en snel kunnen schakelen. Het is eigenlijk als ondernemen. Tijdens het daadwerkelijk uitvoeren of maken van een product heb ik geleerd vooral mee te buigen in het proces. Mijn ontwerpen zijn commercieel en bedoeld voor het grote publiek, Dit betekend ook veel concessies doen in materiaal, uitvoering en prijs. Uiteindelijk ontstaat er iets wat misschien niet het daadwerkelijke ontwerp is maar wel de beste oplossing op alle vlakken.

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Ontwerpen is voor mij een proces wat gaande weg ontstaat. Ideeën komen ook pas in een praktische situatie wanneer nodig en wordt benut zodra een "probleem" zich aandient waarin een nieuw ontwerp past. Zo is dat ook gegaan met mijn lampen-lijn. Ik zocht een model lamp die nog niet bestond, een vloerlamp lang en smal en hoog met een dikke poot. Ik heb deze uiteindelijk zelf bedacht omdat ik dit type lamp niet kon vinden en steeds weer nodig had tijdens het inrichten van een huis. Verlichting achter een hoekbank bijvoorbeeld, in een hoek of achter een luie stoel in een hoek. Daar is vaak geen ruimte in doorsnee maar wel in de hoogte.

De lampenserie 'line' is ook werkende / spelende wijs ontstaan, ik zocht een type lamp die prachtig, waaierlicht gaf.  De opening in de kap zorgt voor een extra streep verlichting tegen de muur, ‘s avonds is dit prachtig.

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

By Paula is een merk met verschillende lijntjes. Op dit moment zijn dat de lampen en de Buddy’s, maar ik zou ook wel weer iets met kleding en/of schoenen willen doen. Accessoires bijvoorbeeld daar liggen ook veel mogelijkheden. Verder ben ik bezig met Fair Trade; spullen laten maken in een derde wereld land op een verantwoorde manier. De wereld ligt open, op welk gebied dan ook!

  

Tafellamp alpha/line                                      Tafellamp Beta-Duo


Interview door: Eva Hendrix

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?

Share