Nasia Burnet heeft in augustus 2011 het label byNasia opgericht na haar studie Textiel Ontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag. byNasia staat voor duurzame en handgemaakte interieurproducten die de natuur in huis halen. Zachte kleurrijke kussens en tactiele plaids zijn gebaseerd op organische patronen en kleuren uit de natuur. De handgemaakte stukken vormen een tegenreactie op de hedendaagse massaproductie en het ontstane westerse schoonheidsideaal van efficiëntie en perfectie.

Deze week een interview met byNasia.

bynasia 


"byNasia staat voor duurzame, handgemaakte en eerlijke interieurproducten. Zachte kussens, kleurrijke objecten en tactiele plaids zijn gebaseerd op organische patronen en kleuren uit de natuur."

 


Wie ben je?

Mijn naam is Nasia Burnet. Ik ontwikkelde een passie voor textiel tijdens mijn eerste studie aan de Artemis en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2011 studeerde ik af met een bachelor's degree in Textiel Ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In Augustus 2011 heb ik mijn label byNasia opgezet. byNasia staat voor duurzame, handgemaakte en eerlijke interieurproducten. Zachte kussens, kleurrijke objecten en tactiele plaids zijn gebaseerd op organische patronen en kleuren uit de natuur. Het meest door mij gebruikte materiaal is wol; dit is een volledig natuurlijk materiaal dat op diervriendelijke wijze wordt geproduceerd zonder grote negatieve impact op milieu of samenleving. Verder is het goed verwerkbaar, heeft het veel mogelijkheden en is het van nature vuilafstotend en brandwerend. Qua technieken combineer ik twee uitersten: mijn passie voor ambachtelijke vaardigheden, vilten met de meeste moderne technieken; laseren.  

Wanneer ben je gestart met ontwerpen?
Na mijn afstuderen heb ik in Augustus 2011 heb ik mijn label byNasia opgezet. Vertaald: door Nasia. De ontwerpen voor byNasia zijn door mij bedacht en ontworpen en geselecteerd.

plaid   flower kussen

Flower Explosion Plaid - Appel Groen                Flower kussen
 
Wat doe je nog meer naast ontwerpen? 

Naast ontwerpen voor byNasia importeer ik samen met mijn vriend handgemaakte vloerkleden uit Nepal die we via onze website verkopen: Tijdens één van onze bezoeken aan Nepal, ontdekten we de vilten bolletjes kleden. De vrolijke kleuren én de hoge kwaliteit van de vilten bollen sprongen er echt uit. En dat geldt ook voor de vakvrouwen die ze maken. Het is prachtig om te zien wat een enorme trots ze leggen in hun werk! Uiteraard onder prima werkomstandigheden. Want we verkopen alleen vloerkleden waar we 100% achter staan. Fair trade. Het leuke van onze handgemaakte vloerkleden is dat alle kleurencombinaties en maten mogelijk zijn. Ik geef regelmatig kleuradvies aan klanten wat ik erg leuk vind om te doen!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik wil kwaliteit en authenticiteit weer terug in de huizen brengen. Hierbij zijn de historische ontwikkelingen van massaconsumptie en de wegwerpmaatschappij een bron van inspiratie. Naast organische vormen en kleuren uit de natuur vormen deze ontwikkelingen en observaties een inspiratiebron voor mijn werk. Antwoord op massaproductie is het ontwerpen van producten die langer meegaan, eco-vriendelijk zijn, en met passie en liefde worden gemaakt van duurzame materialen.

Wat betekent ontwerpen voor jou?
Ontwerpen betekend voor mij veel inspiratie op doen, loslaten en bijschaven. Het is soms een ingewikkeld proces omdat er ook praktische elementen mee spelen zoals is het product makkelijk schoon te houden, produceer baar, eco-vriendelijk, tijdloos? Maar door deze elementen in je achterhoofd te houden tijdens het ontwerpproces kunnen er juist prachtige producten ontstaan waarin alles samenkomt.  

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?
Mijn creatieve proces ontstaat gaandeweg: ik sla inspirerende beelden op die ik tegen kom op de computer, fotografeer en luister naar muziek die mij inspireert. Tijdens dit proces kijk ik af en toe terug of blader ik door de verzamelde beelden heen en ontdek een lijn en kleurbeeld wat ik vertaal in stof en vervolgens als interieurproduct. Zo is ook de Flower Explosion Plaid ontstaan: Flower Explosion is een plaid geïnspireerd op de organische vormen van bloemen. Ik wilde deze organische vormen vertalen in een stoffenontwerp op een moderne manier. Net zoals dat veel bloemblaadjes bij elkaar een bos vormen raakte ik geïnspireerd om één segment te ontwikkelen die als een puzzelstukje in een identieke andere segment past. Zo kan je naar eigen wens een bos blaadjes maken, continue veranderend van vorm door het langer, korter of voller te maken.

Waar ben je momenteel mee bezig?
byNasia is veelzijdig, op het moment ben ik bezig met een samenwerking met Dydell: een energiezuinige LED-lichtbol waarvoor ik naast ontwerpers als Jan des Bouvrie en Edward van Vliet ben gevraagd een design te maken voor de lichtbol. De mooiste kleuren zijn te vinden in de Natuur, ieder seizoen onderscheidt zich door een prachtig kleurenpalet. Net zoals de seizoenen kan de Lamp Explosie door de innovatieve LED-lichtbol continue van kleur veranderen. De basiskleur van de lamp is ecru van 100% wolvilt, wat zorgt voor een prachtig zacht en warm licht. Voor het Dydell lamparmatuur wordt elk “blaadje” met de hand in een ander blaadje geschoven hierdoor is elk Dydell lamparmatuur uniek.” De Dydell Bloem Explosie lamp haalt de natuur in huis!

 flower kussen stapel   flower kussen plaid
Flower kussen - Baby Blauw                                Flower Explosion plaid - Rood


Interview door: Eva Hendrix

 

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?

Share