Deze week een interview met Ellen Verbeek, afgestudeerd van het Design Academy, heeft al jaren haar eigen grafisch ontwerpbureau Studio EigenWijs. De onzorgvuldigheid waarmee met mens, natuur & de toekomst wordt omgegaan ging haar echter steeds meer storen, dit in combinatie met de wens om terug te keren naar haar roots (textiel) zorgde voor de geboorte van 'Cuccioli' (2013). Ellen is ook moeder van twee jongens en heeft daarmee ruime ervaring met kleding voor baby's. De kinderkleding is vrolijk met leuke prints en grappige details, zonder overdadige tierelantijntjes. Het materiaal is zo heerlijk zacht en soepel dat de kleintjes al hun bewegingsvrijheid houden om de grote wereld te ontdekken. 

   "Inspiratie haal ik uit de dagelijkse dingen."

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Ik ben Ellen Verbeek, getrouwd en moeder van twee jongens. Sinds 2001 werk ik als zelfstandige in de grafische sector onder de naam ‘Studio EigenWijs’, vorig jaar is Cuccioli daarbij gekomen. Ik ben afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven bij de richting “Man and Identity” (textiel).

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Het kriebelde al een vrij lange tijd bij mij, de grafische kant is leuk, maar textiel is toch mijn grootste liefde. Toevallig zag ik een product (gebreide voetloze baby-legging) die ik leuk vond, maar hij was niet mooi gemaakt. Dat kan beter dacht ik en ging ermee aan de slag. Van het één kwam het ander, ik werd steeds enthousiaster en de collectie groeide. Door mijn eigen ervaringen als moeder weet ik heel goed wat wel fijn is en wat niet. In de shirtjes zitten bijvoorbeeld geen losse kriebel-labels (de wasvoorschriften staan erin gedrukt) en ze zijn gemaakt van katoen met een beetje elestaan zodat de vorm ook mooi blijft tijdens het dragen.

Ik wil bewust alleen in Europa produceren onder de juiste arbeidsomstandigheden en toen ik de juiste producenten voor een kleinschalige productie vond ben ik ervoor gegaan. Cuccioli is Italiaans en het betekent ‘puppy’ en wordt in Italië gebruikt als koosnaampje voor baby'tjes. Voor mij was het meteen raak, de naam Cuccioli omvat alles. Het merk is voor baby’s en ik ben zelf dol op dieren.

           Jurkje met hondjes                           Broek met hondjes                               Longsleeve shirt

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Naast Cuccioli is er in 2013 ook nog een andere droom in vervulling gegaan voor mij, ik heb mijn eigen geschreven fantasy verhaal uitgegeven. ‘Het boek der Schaduwen’ is een soort ‘Harry Potter’ verhaal, maar dan beter, natuurlijk. Ik ben stilletjes al bezig met het tweede boek, maar mijn enige echte 'probleem' is tijd. Er zitten simpelweg te weinig uren in een dag voor mij. Daarnaast is schilderen is ook een passie van mij, veelal grote schilderijen van bloemen (voor in de huiskamers) en schilderijen met grappige diertjes (voor kinderkamers).

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik uit alledaagse dingen, dat kan een mooie bloem zijn, een bijzondere lucht, de zee of een klein kraaltje. Het liefst ben ik buiten in de natuur, daar geniet ik van de beelden om mij heen en de rust. Die rust heb ik nodig om mijn gedachten en ideeën te ordenen tot een plan van aanpak.

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Creëren is iets essentieels voor mij, ik kan er niet omheen en ben altijd in mijn hoofd iets aan het bedenken of aan het maken.

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Na al die tijd in de grafische wereld heeft de computer veel werk overgenomen. Voor Cuccioli laat ik dat bewust los en maak ik bijvoorbeeld ‘ouderwets’ collages over sfeer en kleuren. Ook mijn hondjes zijn ontstaan door schetsen met de hand. Uiteindelijk komt de computer toch weer om de hoek kijken, echter pas in een later stadium, als de ontwerpen uit gewerkt moeten worden.

 

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Voor Cuccioli ben ik momenteel nieuwe dessins en prints aan het ontwerpen. Ik zou graag uitbreiden met meer kledingstukken en prints. Realistisch gezien is dat echter nog helemaal niet mogelijk, ik moet eerst Cuccioli sterk(er) maken. Als nieuw merkje is Cuccioli nog totaal onbekend en moet het winkelend publiek ons nog vinden. Geduld hebben is hierbj niet mijn sterkste kant. Ik heb de neiging om met een sneltreinvaart door te stomen, het is namelijk ook zo leuk om te doen! Daarbij is het alltijd spannend of dat wat ik heb ontworpen en technisch uitgewerkt heb, het gewenste resultaat oplevert bij de kopers.

Ik ben erg trots op het moment dat de kindjes in mijn creaties voor de camera stonden. Het was duidelijk te zien als ze dat ze zich fijn voelden in de kleding en er fantastisch uitzagen! Ook de moeders reageerden allemaal positief. Om persoonlijke feedback te krijgen ben ik afgelopen november en december ook op leuke creatieve markten gaan staan zoals de FeelGood Market in Eindhoven, de Sunday Market in Amsterdam, de Original Market in Leiden en de Swanmarket in Rotterdam. De reacties waren overweldigend, de mensen reageerden oprecht enthousiast op mijn kleding. Ze zijn verrast door de zachtheid, de kwaliteit van de materialen en vinden mijn hondjes grappig. Gelukkig vinden de mensen ook steeds meer het verhaal achter de kleding belangrijk; origineel, duurzaam en eerlijk gemaakt, Ik ga in 2014 ook zeker weer op een aantal markten staan, niet alleen in Nederland maar ook in België.

 

Interview door Sudoba Seraj

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?