“Na jarenlang bij diverse multinationals gewerkt te hebben als marketeer, besloot ik in 2013 mijn creatieve droom te volgen door homeware label Catchii op te richten.”


Deze week een interview met Femke van Catchii
 

 


Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Femke Zwaan, oprichtster en ontwerper van Catchii Homeware.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen?

Na jarenlang bij diverse multinationals gewerkt te hebben als marketeer, besloot ik in 2013 mijn creatieve droom te volgen door homeware label Catchii op te richten. Altijd al maakte ik schilderijen. Tot mijn huis vol stond met grote doeken, kwam ik op het idee om aardewerk te gaan beschilderen. Op het moment dat ik nachtenlang in opdracht borden aan het beschilderen was, ben ik in zee gegaan met een zeefdrukker, die mijn gedetailleerde en kleurrijke illustraties als de beste op serviezen kan aanbrengen. De eerste collectie Catchii homeware was niet veel later een feit.Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Marketing, sales, nieuwe producten ontwikkelen, interior design.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik word geinspireerd tijdens reizen die ik maak, de kleuren, geuren, de lokale gerechten, flora & fauna, interieurs van boutique hotels, kleurrijke culturen, details van mooie vloerkleden, tegels, sierlijke hekwerken. Ik neem alles in me op en kom vol inspiratie thuis.

Wat betekent ontwerpen voor jou?  

Mijn werk is voor mij de perfecte combinatie; enerzijds kan ik mooie dingen creëren en anderzijds kan ik mijn creaties in de markt zetten met mijn kennis van marketing en sales. Het ontwerpen van nieuwe collecties is mijn favoriete bezigheid.

 

                Ontbijtbord €14,99                         Illustratie €29,99                           Mok XL €16,99

 

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Inspiratie krijg ik van reizen, museumbezoek, verpakkingsdesign van producten, interieurmagazines, natuur etc. Daarna een moodboard maken van mijn inspiratie, kleuren bepalen, schetsen en tenslotte ontwerpen.

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Ik ben altijd aan het schetsen en bezig met nieuwe designs voor de serviezen en ik ontwerp illustraties. Momenteel werk ik samen met Wendy Mahieu, stylist & interior designer. Wendy heeft de fotostyling gedaan van de collectie ‘South African Garden’. Catchii is een homeware label, dus jullie kunnen wellicht in de toekomst andere woonaccessoires voor in de keuken of in huis verwachten. 


Haal je inspiratie voor je ontwerpen uit je woonplaats Zijn er marktjes of routes te vinden waar je aan mee doet?

Ik woon en werk in het centrum van Den Haag. Mijn favoriete straat is de Prinsenstraat. De leukste interieurwinkels in Den Haag, waar ook Catchii wordt verkocht, vind ik Lasas & Loekov en Villa la Luz.

 

Interview door Milou Dunk

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?