Haar eigenzinnige ontwerpen zorgen ervoor dat de collectie ieder seizoen weer opvalt. Carola van Benthums liefde voor het vak, respect voor het vrouwenlichaam, maar bovenal haar creativiteit maken haar ontwerpen uniek. Keer op keer weet ze zich te onderscheiden door de multifunctionaliteit van de items. Niet alleen in de designcollectie, maar ook in haar basiscollectie. Alle items van dit label zijn perfect met elkaar te combineren tot een gewaagde outfit. Dit kan ook met de bijpassende accessoires die ieder seizoen weer worden ontworpen, denk hierbij aan een opvallende riem of een leuk sjaaltje. Dames die geen zin hebben in een uitbundige creatie kunnen kiezen voor een combinatie met een kledingstuk uit de betaalbare basiscollectie.

Deze week een interview met Carola van Carola van Benthum.

carolavanbenhtum 

 

 

 

 

 

"Ik maak mijn kleding graag voor een groot publiek. Ik wil het liefst iedere vrouw aankleden.”

 

 

 

 

 

 

 

Kleding voor iedere vrouw

Carola van Benthum timmert hard aan de weg met haar gelijknamige label. Vrouwen uit het hele land kiezen voor het eigenzinnige merk dat opvalt door de multifunctionaliteit en veel combinatiemogelijkheden. Een kennismaking met de nuchtere modeontwerpster uit het Brabantse Boxmeer.

Haar winkel in de Steenstraat - in het centrum van het gemoedelijke Boxmeer – springt meteen in het oog. Carola van Benthum heeft hier een prachtig monumentaal pand. De gietijzeren wenteltrap in het midden van de winkel brengt je naar de ruimte waar ze haar modeshows en pop-up shops organiseert. Ga je de deur door, dan kom je in haar atelier.

Hoe is alles begonnen? Vertel wat over jezelf. 

carolavanbenhtumcatwalk

In de derde klas maakte ik mijn eerste rokje. Het waren natuurlijk ook andere tijden. Je had geen computer of andere prikkels van buiten. Dus ging je zelf aan de slag. Ik tenminste, haha. Op de middelbare school - het Elzendaalcollege in Boxmeer - maakte en verstelde ik broeken en jassen, ook voor vriendinnen. Niemand op school keek raar op als ik in een eigen creatie verscheen. Het is dus al vroeg in mijn jeugd begonnen. 

Na mijn schoolloopbaan ging ik me verder specialiseren aan de modeacademie in Eindhoven, wat voor niemand een verrassing was. Ik droomde van een eigen collectie, maar ging me voornamelijk specialiseren in modevormgeving en couture. Mijn afstudeeropdracht had als thema ‘Indian Summer’. Ik ging er zelfs voor naar Amerika. Hier kreeg ik een baan aangeboden bij een plaatselijke bruidswinkel, maar ik wist toen al dat ik het liefst voor mezelf aan de slag wou gaan. In 2000 ben ik met mijn eigen label gestart, hier op deze bijzondere locatie.

Wat is het verhaal achter jouw outfits? Waar haal je je inspiratie vandaan?

carolavanbenhtum

 Clock Skirt € 129,95  Shirt Dress € 89,95   Scarf Knit € 109,95   Pencil Trousers € 109,95   Jacket € 119,95 

Mijn creaties zijn vrouwelijk, goed draagbaar, met een twist. Sterk punt is dat mijn ontwerpen heel goed te combineren zijn tot gewaagde outfits. Ik let erop dat ik kleding maak voor elke vorm die een vrouwenlichaam kan hebben, of het nu peervormig of een zandloper is, iets te bieden heb. Dat weet ik te bereiken door in al mijn ontwerpen verschillende belijningen door te voeren. Ik werk daarnaast al jaren met een basispatroon dat ik keer op keer aanscherp naar aanleiding van de ervaring van mijn klanten. Ik werk alleen met Europese leveranciers samen. In Portugal zijn ze bijvoorbeeld erg goed in tricots. Daar laat ik mijn basis items maken. De highlights worden in Roemenië geproduceerd.  Ik ontwerp nog steeds alles zelf, waarbij ik ieder seizoen weer probeer te verrassen.

De ideeën voor combinaties zie ik om me heen. Overal haal ik wel inspiratie uit. Dat deel ik ook via mijn website en Facebook-pagina. Ik wil mijn klanten ook graag inspireren. Daarom organiseer ik ook regelmatig activiteiten in mijn winkel en atelier. Het contact met de klanten zorgt er voor dat ik precies weet wat ze willen. Ik sta nog steeds iedere vrijdag zelf in de winkel, waarbij ik zo goed mogelijk mijn liefde voor het vak, mijn respect voor het vrouwenlichaam en mijn creativiteit naar voren probeer te laten komen.

Wat doe je in je eigen tijd? 

In mijn vrije tijd schilder ik graag. Dat is voor mij echt ontspanning. Maar tegelijkertijd ontstaan dan ook weer ideeën voor mijn ontwerpen. Zo heb ik voorgaande jaren prints gemaakt van schilderijen van mijn Emelie Jegerings. In de zomercollectie 2015 heb ik voor het eerst een dessin gemaakt van een schilderij dat ik zelf gemaakt heb. Die items zijn net kunstwerkjes. Ik werk daarnaast ook graag met aparte breisels en bijzondere combinaties van materialen. Voorwaarde is dat het verkoopbaar moet zijn. Ik maak mijn kleding graag voor een groot publiek. Ik wil het liefst iedere vrouw aankleden.

Wat zijn je toekomstplannen betreffende je collectie?

Als kind had ik het geweldig naar mijn zin op de boerderij in Oploo. Toen ik een relatie kreeg met mijn man John, die uit Boxmeer komt, was het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat ik hier zou gaan wonen en werken. Inmiddels hebben we drie kinderen Floor (14), Iris (12) en Chiel (8). Hier in Boxmeer heb ik alles bij de hand: gezelligheid, maar ook de schoonheid en de rust van de regio. Ik kan hier mijn hoofd lekker leegmaken in de natuur. Want dan heb ik weer ruimte voor nieuwe ideeën. 

Mijn toekosmtplannen betreffende mijn collectie zijn groot. Ik heb al redelijk wat bekendheid landelijk. Mijn collectie is in diverse winkels in het hele land verkrijgbaar en ook BN'ers kennen mijn label wat natuurlijk geweldig is! Zo kiest actrice en presentatrice Marit van Bohemen regelmatig voor een setje uit mijn collectie. Marit heeft mijn kleding ontdekt via Boer Zoekt Vrouw-deelneemster Marlies van Zeeland uit Overloon. Voor beide dames heb ik ook de premièrejurk ontworpen voor de film Leve Boerenliefde. Daarnaast kiezen ook de bladen als Flair, Vriendin en Jan voor kleding uit mijn colellecties wat ik enorm waardeer en mij een gevoel van voldoening geeft. 

Interview door Cristina Anoaica

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?