Eveline en Marianne Maat vormen samen het ontwerpersduo By Mölle. Zij maken tafelkledentafelloperslinnen servetten enplaids. Eveline is het creatieve brein achter het merk, terwijl Marianne de ondernemersgeest heeft. By Mölle werkt met kleinschalige weverijen die op verantwoorde wijze produceren. In hun ontwerpen wordt gebruik gemaakt van wol, linnen en denim. 

Deze week een interview met Eveline Maat van By Mölle

Eveline 

 

 

   "Wanneer ik ergens aan begin,wil ik rust om me heen."

 

 

 

1. Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Ik ben Eveline Maat. Zus van Marianne Maat. Ik ben de ontwerper achter By Mölle, maar eigenlijk doen we alles samen. We zijn als het ware een ontwerpersduo.


2. Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Ongeveer tien jaar geleden zijn de ideeën om samen iets te beginnen ontstaan. We hadden toen al in de gaten dat we een goed duo zouden vormen. Marianne heeft de ondernemersgeest, ik het creatieve brein. Concrete plannen zijn ontstaan toen Marianne naar een molenaarswoning ging verhuizen. Daar, bij de molen, heeft onze gezamenlijke passie voor interieur en design de basis gelegd voor By Mölle.

 

                          Linnen servetten                                                 Plaid                                                              Tafelloper

 

3. Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Naast het ontwerpen doe ik alle fotografie en styling, ook nog wel eens voor andere merken. Alle visuele communicatie neem ik ook voor mijn rekening. Overigens doen we altijd alles in overleg. We spreken elkaar elke dag.

 

4. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie komt meestal wanneer ik daar niet bewust mee bezig ben. De stroom aan informatie is zo groot en continu, dat het soms beter werkt om dat af te sluiten. Voordat je het weet ben je een hele dag plaatjes aan het kijken.

 

5. Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ontwerpen is een fantastisch creatief proces. Ik vind het mooi dat het moeilijk te beïnvloeden is. De ene dag lukt het wel, de andere dag niet.

 

       

6. Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Het proces is lastig te omschrijven, het kan keer op keer anders zijn. Onze samenwerking in het proces gaat tot nu toe wel altijd op dezelfde manier. Marianne doet met name de research naar producenten en materialen. Wanneer duidelijk is wat we willen en met wie we gaan werken ga ik aan de slag met het ontwerp. Verder heb ik rituelen. Wanneer ik aan iets nieuws begin wil ik rust om me heen hebben. Een opgeruimde werkplek, een gevulde koelkast, goede koffie en geen lange lijst met kleine dingen die nog gedaan moeten worden. Mijn hoofd moet als het ware leeg zijn, zodat ik niet snel afgeleid wordt.

 

7. Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen voor de Woonbeurs waar we onze nieuwe collectie laten zien. De schetsen voor de aankleding van de stand heb ik al gemaakt, deze moet ik nu uit gaan werken zodat het meubilair gemaakt kan worden. De Woonbeurs is van 1 tot en met 6 oktober. Je vind ons in Design-City (hal 11, stand 11-051 P).

Ondertussen zijn we bezig met een kleine lijn producten die heel herkenbaar zullen worden voor ons merk. Eigenlijk zijn we er al langer mee bezig, maar we zullen het pas lanceren als we er helemaal tevreden mee zijn.

Interview door Sofie Langenberg

In 'De maker achter het product' vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer informatie te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?