"Als klein meisje zat ik vaak met open mond te kijken hoe mijn moeder van alle losse draden een mooie trui voor mij of mijn zusjes breidde. Het idee om beanies (mutsen) te haken is ontstaan op een warme zomerdag in Frankrijk. Ik kan moeilijk stilzitten. Daarom nam ik een mand vol wol mee op vakantie om in de zon een heerlijke, warme muts in roze en paars voor mijn nichtje te haken. De perfecte muts waar ze al lang naar zocht, maar in een winkel niet kon vinden. De muts was al snel klaar en binnen de kortste keren haakte ik veel meer mutsen, in alle kleuren van de regenboog. Het haken van beanies en andere producten is een soort verslaving voor mij; van niets maak ik iets."


Deze week een interview met Bertine van Buro Bertoo.


Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Ik ben Bertine Bartoo (34 jaar), 3,5 jaar geleden getrouwd met Erik Bartoo en sinds 2,5 jaar moeder van onze zoon Lenne. Woonachtig in Naarden en ik werk grotendeels vanuit huis. Ik kom uit een gezin met drie kinderen en ben het jongste en eigenwijste zusje.
Ik ben een leergierig, nieuwsgierig en creatief persoon die geen seconde kan stil zitten en altijd op zoek is naar een uitdaging.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Bertoo is in 2012 opgericht door mij, Bertine Bartoo (de naam Bertoo is een mengeling van voor en achternaam). Van jongs af aan zag ik mijn moeder in de weer met haak en breinaalden en verschillende kleuren wol. De naaimachine draaide overuren en vaak was het een grote wirwar aan stoffen bij ons thuis. Deze creativiteit is overgeslagen op dochterlief en mijn hobby is inmiddels uitgegroeid tot een heus merk. Met mijn eigen webshop en designstudio is er een droom uitgekomen.

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Ik ben eigenlijk altijd bezig met het maken en bedenken van dingen, als ik even niet met werk bezig ben dan ga ik het huis restylen of kleding maken voor mijn zoontje of voor mezelf. Ik hou ook erg van borrelen met vrienden dus ik ben gelukkig niet alleen maar aan het werk. Vakantie is mijn grootste hobby maar daar heb ik helaas niet zo heel veel tijd voor.

 Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Voornamelijk veel van internet, pinterest en instagram. Maar ook uit woon- of kindermagazines. Ook ga ik graag de stad in om rond te kijken en inspiratie op te doen.

    Onesie blauw / grijs €39,95            Baby beanie met oortjes €19,95              Baggy broek €22,95

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Het betekent veel voor mij, ik word erg onrustig als ik niet iets aan het ontwerpen of maken ben. Als ik soms met een groot project bezig ben kan ik zo uren achter elkaar doorgaan zonder een pauze in te lassen en dan is het ineens 4 uur later. Van het resultaat en de weg er naartoe word ik dan dolgelukkig. Als ik op vakantie ga gaat er altijd een tas met wol mee, ik ben namelijk echt bang dat ik me ga vervelen haha…

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Vroeger heel chaotisch, er was geen touw aan vast te knopen. Vaak werd een product heel anders dan ik in eerste instantie in mijn hoofd had. Eigenlijk best heel leuk.
Nu ben ik gestructureerder en denk ik verder door, welk materiaal is geschikt, welke kleuren zijn mooi. Soms is dat qua resultaat niet altijd positief maar economisch is het een stuk beter en dat is wel nodig als je een eigen bedrijf hebt.

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Ik ben momenteel even aan het uitpuffen van een hele drukke periode. De Bertoo herfst/winter kids collectie staat net online en dat was 3 maanden (dag en nacht) werken.

De nieuwe kids collectie staat in het teken van comfortabel en goed draagbaar, ik noem het eigenlijk speeltuinproof.. Natuurlijk wil het uiterlijk ook wat dus heb ik gebruik gemaakt van mooie winterse kleuren en stoere grafische prints.

Alle producten van Bertoo worden met de hand gemaakt. Het proces begint allemaal met het ontwerpen van unieke en stoere prints die vervolgens met de hand op de stof gezeefdrukt worden. De patronen komen ook van eigen hand. Gebaseerd op eigen ervaring met kinderkleding, want sommige dingen zijn zo-niet-handig, heb ik praktische en goed uitziende modellen ontworpen. Op de naaimachine wordt alles met aandacht in elkaar gezet om zeker te weten dat het product ook het beoogde eindresultaat haalt. 

Van schets tot product, ik maak alles met liefde!

 

 

Interview door Nadine van Osch

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?