Al twee decennia verkoopt Esther van Groeningen eigen werk in haar Arnhems keramiek atelier. Grenzend aan het Modekwartier bevindt zich deze winkel met achtergelegen werkplaats. Met behulp van gipsen mallen en gietklei wordt daar een collectie gemaakt van producten uit aardewerk en porselein. Meestal worden 'gevonden' vormen gebruikt als basis. Speelgoed en verpakkingen 'reproduceert' ze in klei en zo groeien ze uit tot iets nieuws. Design mag speels zijn wat haar betreft, maar het moet wel goed te gebruiken zijn. 

Wie wil kan altijd een kijkje komen nemen wanneer ze aan het werk is. Hieronder krijg je alvast een kijkje in haar Atelier en lees je meer over Esther.

Deze week in de Maker Achter Het Product een interview met Esther van Arnhems Keramiek Atelier.

Esther

Ik ben Esther van Groeningen, geboren in Bunnik en na twee jaar studie Industriele vormgeving in Eindhoven en 3 jaar 3D design in Arnhem ben ik uiteindelijk ook in deze stad gebleven.

Sinds 1994 heb ik het Arnhems keramiek atelier. De naam dekt de lading. Ik werk daar aan een eigen collectie gebruiksgoed in aardewerk en porselein. Alles wordt gemaakt met behulp van eigen gemaakte mallen en gietklei. Zo is het mogelijk op eenvoudige wijze seriematig te produceren.

Espresso mok  

Recycle Espresso € 12,95                     Lettervaas X € 49,95                    Vogelhuis Anything € 205,- 

Naast ontwerpen in het atelier doe ik dat ook voor groothandels die laten produceren in het verre oosten. Ook geef ik les in het maken van mallen uit gips en werken met gietklei.

De inspiratie voor een groot deel van de collectie komt uit de speelgoedwinkel en de supermarkt. Dat komt omdat de collectie bestaat uit afgietsels van bestaande dingen die ik ergens heb gevonden. 

  

Ontwerpen is leuk, maar het is nog leuker om te zien wat het werkelijk wordt onder je handen. Vooral het openmaken van de oven is altijd spannend. 

Ideeën verzamel ik in een schetsboek, deze liggen vervolgens vaak een tijdje op de plank. Wanneer het dan even wat rustiger is qua bestellingen en opdrachten begin ik aan dat lijstje.

  

Lamp Segomil € 99,-                             Recycle mokken € 14,95              Vaasjes vijfling € 62,95,- 

Momenteel bestaat het atelier 20 jaar en werk ik aan een expositie samen met 20 kunstenaars die in de loop der tijd met me hebben samengewerkt of gebruik hebben gemaakt van de ovens, werkplaats en mijn vakkennis. Ik maak twintig grote borden die zij mogen bewerken of decoreren. Deze borden worden dan tentoongesteld. 

Kom gerust een kijkje nemen bij de expositie voor het eindresultaat!

 

Interview door Kirsten van Beuzekom

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?

 

 

 

Blog door Kirsten van Beuzekom