De tweelingzussen Annet en Ellen van Pijkeren zijn samen de spil achter afgestoft. Afgestoft staat voor hedendaagse producten waarbij elementen uit vervlogen tijden het uitgangspunt zijn. Ze worden gecombineerd met nieuwe materialen of technieken waardoor er een product uit deze tijd ontstaat. De producten worden ontdaan van een dikke stoflaag; oftewel er ontstaat een 'Afgestoft' product.


Deze week een interview met Annet en Ellen van Afgestoft

 

 

 “Zodra één van ons een idee heeft dan leggen we dat aan elkaar voor. Vervolgens gaan we er samen over brainstormen, waarna één van ons het idee verder uitwerkt."

 

 

 

 

 

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Wij zijn de tweelingzussen Annet en Ellen van Pijkeren, 36 jaar jong en samen de spil achter Afgestoft. Ellen is degene die het meest op de voorgrond treed en Annet is de constante factor op de achtergrond. Hoewel we een eeneiige tweeling zijn en veelal dezelfde interesses hebben, zijn we zeer verschillend. Annet staat voor: prentenboeken verzamelen, hardlopen, niet stil kunnen zitten, zeefdrukken en praktisch denken. En Ellen staat voor: cappuccino, vintage interieur items, conceptueel 3d-denken, koken, bakken en lekker eten. We werken beiden vanuit onze eigen woning. Annet vanuit haar werkruimte in Groningen en Ellen vanaf haar zolderkamer in Zwolle. We overleggen veel via Skype. En als het nodig is gaan we samen om tafel.

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

In juli 2010 is Ellen gestart met Afgestoft. Dit deed ze naast haar baan als interieurarchitect op een architectenbureau. Het begon haar destijds steeds meer te kriebelen om met haar handen te gaan werken. Verder wilde ze iets gaan doen met haar voorliefde voor oude ambachtstechnieken en tradities. Afgestoft staat voor hedendaagse producten waarbij elementen uit vervlogen tijden het uitgangspunt zijn. Ze worden gecombineerd met nieuwe materialen of technieken waardoor er een product uit deze tijd ontstaat. De producten worden ontdaan van een dikke stoflaag; oftewel er ontstaat een 'Afgestoft' product. Door Afgestoft te combineren met haar baan, bleef het een ondergeschoven kindje. Sinds april 2013 werkt ze fulltime aan Afgestoft en is het flink gegroeid. Al vanaf het begin was Annet achter de schermen veel betrokken met de werkzaamheden. En sprong ze al veel bij waar dat kon. En voor ons was het dan heel logisch dat ze onderdeel van Afgestoft zou worden en sinds 2014 zijn we officieel een ontwerpduo.

 

Wat doe je nog meer naast ontwerpen?

Annet werkt parttime aan Afgestoft. Daarnaast werkt zij voor 30 uur per week in een delicatessenwinkel. Hoewel Ellen de laatste jaren fulltime werkt aan Afgestoft, is ze momenteel met zwangerschapsverlof. En zal ze na haar verlof ook parttime gaan werken.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Waar we onze inspiratie vandaan halen? Nou dat kan van alles zijn, op straat, bijv. een haardracht van iemand of een gevel van een architectonisch pand. Maar het kan ook van Pinterest zijn. Verder verzamelen we boeken over oude ambachten, technieken of over handwerken en klederdrachten. Dit zijn voor ons echte inspiratiebronnen. Elke keer als je zo'n boek doorneemt valt je oog steeds weer op iets nieuws.

     Armband Juul€ 12,50                            Theedoek Mathilde € 14,50                   Ketting Isolde € 17,50

 

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Eigenlijk alles. Als kind waren we beiden al creatief bezig. Naast het ontwerpen, maken we vrijwel al onze producten zelf met de hand. En de laatste tijd zijn we voornamelijk aan het produceren en merken we dat het ontwerpen van nieuwe items er een beetje bij inschiet. Dit vinden we erg jammer. We zijn nu aan het kijken of we het produceren deels uithanden kunnen geven. Zodat wij onszelf meer kunnen richten op het ontwerpen, want dat is waar onze kracht ligt en wat wij zo leuk vinden.

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Zodra één van ons een idee heeft dan leggen we dat aan elkaar voor. Vervolgens gaan we er samen over brainstormen, waarna één van ons het idee verder uitwerkt. Veel van onze ontwerpen en ideeën nemen veel onderzoekstijd in naar materialen en technieken. Zodra één van ons weer een stap verder is in het onderzoek en ontwerpproces gaan we het weer samen bespreken. Dit werkt voor ons erg plezierig.

Wat betekent jouw woonplaats voor jou en voor je ontwerpen?En zijn hier nog leuke marktjes / tours / routes te vinden waar jij aan mee doet?

Omdat we beide vanuit ons eigen huis werken, in Groningen en Zwolle, zeggen we wel eens gekscherend dat we een hoofdvestiging hebben in Zwolle en een dependache in Groningen. In Zwolle zijn onze producten te vinden bij twee leuke winkels. Bij Blauwdruck Zwolsch Waarenhuis. Dit is een winkel waar alleen werk verkocht word van creatieven die een binding hebben met Zwolle. Daarnaast zijn we deelnemer aan de conceptstore Soortvanwinkel. In het verleden hebben we wel eens op markten in Zwolle gestaan, maar we willen ons meer richten op pop-up en conceptstores. We liggen nog niet in een winkel in Groningen, maar hopelijk gaat het in de toekomst wel gebeuren.

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Momenteel zijn er meerdere ideeën die op de plank liggen en waar we mee bezig zijn om deze uit te werken tot een product. Eentje daarvan is een diy-postcard. Verder zijn we bezig om onze kennis op het gebied van materialen uit te breiden. We willen graag producten van keramiek aan onze collectie toevoegen. Ook zijn we bezig om workshops te ontwikkelen. We krijgen hier geregeld vraag naar en willen de technieken graag overbrengen op anderen.

 

 


Interview door Fleur van der Sanden

In “De maker achter het product” vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?

 

Share