Studio Poldergoed ontwerpt, ontwikkelt en produceert in eigen beheer producten in aardewerk, steengoed en porselein. Het gezicht achter Studio Poldergoed is Mieke Montagne (1972). In 1996 is zij als keramiste afgestudeerd aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch. Na werkzaam te zijn geweest als productontwikkelaar bij een producent van fijnkeramiek, is zij in oktober 2012 gestart met Studio Poldergoed. 
De ervaring van het ontwerpen van keramiek en de kennis van productiemogelijkheden vormen de basis van het bedrijf. 

 

 

'Het liefst ontwerp ik vazen, die kunnen net iets extra's

geven aan een simpele bos bloemen.'

 

 

 

 

Wie ben je? Vertel wat over jezelf.

Mijn naam is Mieke Montagne, ik ben geboren in Nieuwkoop in 1972. Ik ben in 1996nafgestudeerd als keramist aan de Koninklijke Hogeschool voor Beeldende Kunst te 's-Hertogenbosch. Vanaf die tijd heb ik een atelier voor vrij en toegepast werk, eerst in 's-Hertogenbosch en vanaf 1997 in Nieuwkoop. Daar is nu ook Studio Poldergoed gevestigd.

Vijfpootvaas   Raketvaas   Vaasje 

Wanneer ben je gestart met ontwerpen, hoe is het begonnen? Waar komt de naam vandaan?

Ik heb na mijn afstuderen regelmatig eigen werk geëxposeerd bij diverse galeries. Daarnaast ben ik tot 2012 werkzaam geweest bij een grote aardewerkproducent. Als medewerker op de afdeling productontwikkeling was ik daar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe vormen en kleuren. Bij Studio Poldergoed, wat in 2012 is opgericht, komen beide werkvlakken samen. Het vormt het uitgangspunt voor mijn bedrijf. In opdracht ontwikkel ik voor anderen keramische producten of voer ik aangeleverde ontwerpen uit. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld een porseleinen servies en een theepot. En daarnaast werk ik aan een eigen collectie van objecten en gebruiksvoorwerpen.

De naam Studio Poldergoed verwijst naar de polder waar ik ben gevestigd. Maar ook naar steengoed, een kleisoort waar ik onder andere mee werk. 

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

De vormgeving van mijn eigen ontwerpen is vaak ontleend aan vormen uit de natuur. Ik houd van vloeiende lijnen en vormen die lijken te groeien. Dat combineer ik tot een sierlijk functioneel object. Het liefst vazen omdat die veel vrijheid bieden en iets extra's aan een simpele bos bloemen kunnen geven.

Wat betekent ontwerpen voor jou?

Ontwerpen is voor mij een continu proces wat in ontwikkeling is. Alledaagse dingen vormen vaak een uitgangspunt om te ontwerpen. Maar ook een wandeling in de natuur of een museumbezoek kunnen inspirerend zijn.

 

Hoe omschrijf je jouw creatieve proces?

Het creatieve proces houd mij dagelijks bezig. In mijn hoofd zitten zoveel ontwerpen dat ik tijd te kort kom om alles uit te voeren. Maar dit betekent ook dat er al veel kaf van het koren gescheiden wordt. Ideeën werk ik schetsmatig uit, op papier maar ook direct in het materiaal in miniatuurvorm. Als ik een ontwerp uit wil werken naar een product, maak ik er gipsmodel van waar de gietmal op gemaakt wordt.

      

Waar ben je momenteel mee bezig? Nieuwe projecten?

Momenteel ben ik voor diverse bedrijven bezig met productontwikkeling, ben ik bezig met een relatiegeschenk en voer continu productie uit.

Voor mezelf werk ik op dit moment aan een serie unica. Die bouw ik met de hand op uit chamotte klei. Mogelijk komen hier weer vormen uit die ik kan uitwerken tot een productiemodel. Daarnaast ben ik bezig een porseleinen servies en een theepot.

Interview door Sofie Langenberg

In 'De maker achter het product' vragen we onze ontwerpers het hemd van het lijf. Om jou meer achtergrondverhaal te geven over de producten op Markita. Dat maakt het juist bijzonder: wie heeft het product gemaakt? Waar komt het vandaan? En wat is het verhaal?